Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Expressen gör nyhetsjobb om Erfors-affären

Publicerad: 5 juni 2009, 09:11
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:35

Staffan Erfors förnekade för Expressens ledning så sent som i måndags att Thomas Möller lånat hans lägenhet. Det framkommer i dagens Expressen, där tidningen gjort ett nyhetsjobb med anledning av Erfors-affären.


"Hur långt får en reporter gå egentligen?"Den frågan möter i dag Expressens läsare. I texten, skriven av Natalia Kazmierska och Christian Holmén, avhandlas Erfors-affären, tillsammans med en rad andra uppmärksammade fall där journalisters olämpliga kontakter fått stora konsekvenser.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, förklarar beslutet att publicera en nyhetstext om den egna medarbetaren Staffan Erfors.

- Vi visste att TT, TV4, Rapport, Aktuellt, Aftonbladet, DN, Svenskan och alla branschmedier redan hade rapporterat om Erfors. Men vi måste förstås också berätta om det som hänt, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

- Vi ansåg att "Dokument Expressen" med en cirka 8.000 tecken lång text var en bra form för att återge nyheten, men också för att kunna problematisera den lite. Min ambition var att denna text skulle skänka läsaren mer eftertanke än bara en rak nyhetsstory.

Var det ett svårt beslut att publicera detta?

- Ja, Staffan Erfors har ju varit en uppskattad kollega och journalist som dessutom varit chef på tv-bolag och tidningar och tvingas nu sluta på Expressen för en förtroendefråga - trots att han inte är misstänkt för brott eller har brutit mot några pressetiska regler.

I texten framgår det att Staffan Erfors under måndagen ljög för Expressens ledning. Detta genom att säga att Hells Angels ex-president Thomas Möller inte haft tillgång till hans lägenhet. Staffan Erfors har dock uppgett att han inte fått några pengar av Thomas Möller för detta.

Var det detta som gjorde att Staffan Erfors inte kan vara kvar?

- Vi hade flera samtal med Erfors och gjorde en samlad bedömning av vad som hade hänt och sagts.

- Jag har sagt till honom att han inte kan verka på Expressen nu, och att formerna för hans avslutande av tjänsten här får diskuteras när han är tillbaka i Sverige igen.

Under onsdagskvällen ska Staffan Erfors, enligt Expressens artikel, ha erkänt att Thomas Möller, vid två tillfällen fått låna hans lägenhet i Stockholm.

Det var i tisdags som nyhetssajten Realtid.se kom med det spektakulära avslöjandet. Hells Angels ex-president Thomas Möller skröt i förhör om hur han via Expressens New York-korrespondent, tillika Kvällspostens före detta chefredaktör, Staffan Erfors hade makt över vad som publicerades i tidningen. Han uppgav även att han visste saker om Staffan Erfors samt att han fått låna Expressen-medarbetarens lägenhet.

Uppgifterna kom från en förundersökning som blev offentlig under måndagsförmiddagen genom att åtal väcktes mot en känd bedragare. I förundersökningen fanns ett avlyssnat samtal mellan Thomas Möller och den åtalade mannen.

Dagensmedia.se har utan framgång sökt Staffan Erfors.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.