Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Expressen blåste Aftonbladet med fejkupplaga

Publicerad: 24 Februari 2009, 09:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:21

För att dölja scoopet om kronprinsessans förlovning tryckte Expressen en fejkad tidning som skickades till Aftonbladet. "Det gjorde att de inte hann få med nyheten i sin papperstidning", säger Viveka Hansson, redaktionschef på Expressen.


När det stod klart att Expressen skulle kunna berätta om kronprinsessans förlovning ville tidningen göra allt för att Aftonbladet inte skulle få nys om scoopet redan under natten.

Därför trycktes en falsk tidning med Caroline-mordet på ettan, och en fejkad löpsedel med nyheten att Linda Rosing gripits på Grammisgalan tidigare i år.

- Vi skickade en speciell bil med tidningar till Aftonbladet. Det är en rolig liten tradition som förr i tiden kunde fördröja konkurrenten rätt mycket, säger Viveka Hansson, redaktionschef på Expressen och fortsätter:

- I dag är den effekten inte lika stor, men det gjorde att Aftonblandet inte hann rulla in en version av vår nyhet i sin papperstidning.

Fenomenet att en av kvällstidningarna trycker en speciell falsk upplaga som ska lura konkurrenten brukar kallas för "kyrkupplaga".

Uttrycket kommer från när knepet först började användas då man istället för den riktiga nyheten tryckte en historia med kyrklig anknytning.

Expressen tog bland annat till greppet då tidningen hittade Mockfjärdsrevolvern, som misstänktes ha använts vid Palmemordet, samt vid avslöjandet av Stenbecks okända son.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.