Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Expressen anklagas för bildstöld

Publicerad: 5 September 2013, 07:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:35

Bilden på den legitimation som en av Obamas vakter glömde på en toalett uppmärksammades stort i går. Nu anklagas Expressen för att ha stulit bilden.


Ämnen i artikeln:

Expressen

När en av Obamas säkerhetsvakter glömde tjänstelegitimationen på toaletten på en restaurang i centrala Stockholm i går blev det snabbt en nyhet på Expressen.se.

Tidningen bildsatte nyheten med ett foto av legitimationen, taget av en privatperson. Enligt uppgift till Dagens Media saknade Expressen rättigheter till bilden.

En privatperson fotade den bortslarvade tjänstelegitimationen med sin mobiltelefon och skickade bilden till sin bror, som i sin tur lade upp den på sin Facebooksida. Genast började tidningarna ringa. Samtliga tidningar fick beskedet att rättighetsinnehavaren till bilden inte ville sälja den.

Med rädsla för eventuella reaktioner önskade fotografen, enligt uppgift, ingen publicitet över huvudet taget.

Alla tidningar, bland annat Metro och Aftonbladet, respekterade detta.

– Vi måste alltid respektera upphovsrätten, som vi själva lever på. Och vi stjäl såklart inte bilder. I det här fallet dessutom från en privatperson som vädjade till oss att inte publicera, säger Linus Paulsson, chefredaktör på Metro, till Dagens Media.

Men Expressen valde ändå att publicera bilden, hävdar uppgiftslämnaren.

– Expressen har ju uppenbarligen gjort fel, då min syster helt var emot publicering av bilden, säger brodern till Dagens Media.

Har din syster fått någon form av ersättning för bilden?

– Inte en spänn. Men det inte det ekonomiska det handlar om, det är själva grejen.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, hävdar däremot att bildköpet följde ett "helt normalt förfarande".

– Vi erbjöds köpa en bild och köpte den exklusivt. Som ofta fanns vissa önskemål kring hanteringen och bakgrunden som vi respekterat. Jag kan inte gå in på detaljer kring detta, säger Thomas Mattsson.

Hur kan det råda så pass stor skillnad i uppfattning tror du?

– Jag kan inte utveckla mig mer än att konstatera att detta var ett normalt förfarande och generellt sett är det så att man av olika skäl och överenskommelser inte kan säga mer än så, även om andra påståenden framförs.

Gustav Thunander

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.