Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Event

Greenpeace vinner Jernspiran

Publicerad: 8 november 2019, 12:10

från v: Åsa Agemalm (Jernhusen Media), Frida Bengtsson (Greenpeace), Daniel Bengtsson (Greenpeace), Gustav Martner (Greeanpeace), Ulrika Belin (Sverige för UNHCR), Ulrika Nilsdotter-Brühl (Sverige för UNHCR och Kerstin Gillsbro (Jernhusen).

Greenpeace vinner eventtävlingen Jernspiran med sitt bidrag ”ett hav av hopp” och som segrare får miljöorgansiationen genomföra sina idéer på 200 kvadratmeter av Stockholms Centralstation.


Ämnen i artikeln:

GreenpeaceJernhusenJernhusen Media

Jernspiran är fastighetsbolaget Jernhusens årliga eventtävling som prisar organisationer som vill driva förändring och har ett starkt engagemang i viktiga hållbarhets- och samhällsfrågor. 

I konkurrens med bland andra Spotify och Polisen utses Greenpeece till årets vinnare med sitt bidrag ”Ett hav av hopp”.

LÄS MER: Här är Jernspirans finalister 

Bidraget, som är ett kollaborativt konstverk, prisas av juryn för sin förmåga att låta betraktaren ”bokstavligen möta havet utmaningar”.

– Det är oerhört roligt att få möjligheten att nå många människor och lyfta en fråga som är okänd men viktig. Hälften av allt liv på vår planet bor i världshaven men eftersom ingen äger haven har vi varit dåliga på att ta hand om och skydda dem, säger Frida Bengtsson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace Norden, i ett pressmeddelande.

Som vinnare låter Jernhusen Greenpeace genomföra sina eventidéer på 200 kvadratmeter och utvalda reklamytor på Stockholms Centralstation.

– Vi ska visa aktuella forskningsrön om människans påverkan och göra det möjligt för besökarna på stationen att vara med och agera konkret, säger Frida Bengtsson.

Jernspirans hederspris går till Sverige för UNHCR. Juryn menade att organisationens eventidé hade en ”stark symbolik, starka berättelser och upplevelser för att väcka liv i det engagemang som brann så starkt för fyra år sedan”. 

Ulrika Nilsdotter Brühl är kommunikationschef på Sverige för UNHCR.

– För oss är centralstationen en historisk plats eftersom vi var med och mötte den stora flyktingvågen 2015 precis här. Vi vill göra en tillbakablick till det året och få alla att minnas det fantastiska engagemang som uppstod spontant. Idag är känslan i samhället en annan kring flyktingfrågan så vi vill väcka liv i det positiva och medkännande engagemanget igen med den här platsen som utgångspunkt, säger hon i ett pressmeddelande.

Som hederpristagare får Sverige för UNHCR 50 kvadratmeter och reklamytor under en veckas tid på valfri centralstation i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Enligt Jernhusen är priserna tillsammans värda 0,8 miljoner kronor. 

Axel Duberg

Reporter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev