Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Eva Hamilton ratar intervju med Aktuellt

Publicerad: 15 Januari 2009, 19:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

I går kväll avslöjade Dagens Media SVT:s programdirektör Annie Wegelius skatteaffärer. I dag vägrade både hon och SVT:s vd Eva Hamilton att bli intervjuade i SVT:s egna nyhetsprogram Aktuellt.


Efter Dagens Medias avslöjande om SVT:s programdirektör Annie Wegelius skattesmäll ville SVT:s nyhetsprogram Aktuellt intervjua SVT:s vd Eva Hamilton.

Men Eva Hamilton gav Aktuellt nobben. Hon vägrade att ställa upp på en tv-intervju i den egna kanalen.

Eva Hamilton förklarade istället skriftligen att hon har fortsatt "fullt och stort förtroende" för Annie Wegelius som programdirektör, baserat på den information hon har fått kring Wegelius aktieförsäljning 2002.

Aktuellts redaktör Anna Wästberg kommenterade under kvällen, i ett inslag på SVT:s "Öppen redaktion", hur hon kände inför att göra ett nyhetsinslag om oegentligheter kring en av SVT:s toppchefer.

Skärmdump från SVT:s "Öppen redaktion". - Det är alltid tråkigt när något sådant händer med ens kolleger. Men vi måste ändå berätta om det naturligtvis, eftersom det är så stort i båda kvällstidningarna i dag, och även har vi själva internt fått brev från henne där hon försöker att berätta sin version. Och det är väl det vi vill också, att hon ska få berätta sin version, säde hon.

Men även Annie Wegelius vägrade att ställa upp på en tv-intervju i sitt eget medium.

Reportern Christian Catomeris kommenterade, i ett inslag på SVT:s "Öppen redaktion", Hamilton och Wegelius ovilja att delta:

- De är också makthavare, och beter sig kanske ibland som makthavare på andra ställen och väljer att passa, och fortsatte:

- Frågan är ju om det här också påverkar oss när vi ska ut och jobba nästa gång. Om någon säger "ja, ja, men era chefer ställer ju inte upp, varför ska vi ställa upp på intevjuer?". Det vet jag inte, men den frågan kanske är värd att ställa.

Istället visade Aktuellt utdrag ur en intevju från tiden då Annie Wegelius tillträdde som programdirektör våren 2007, i vilken hon försäkrade att hon hade god ordning på sin ekonomi.

Det var under slutet av 2002 som Annie Wegelius sålde sin andel i det Schweiziska bolaget Viviance (före detta K-Word) för nära en halv miljon kronor. Hon uppgav i deklarationen för taxeringsåret 2003 att hon sålt aktierna, men att dessa skulle deklareras senare. Detta då hon ansåg att köpeskillingen inte var känd vid tidpunkten.

Enligt Skatteverket, som utrett Wegelius affärer, har så inte skett inom utsatt tid. Skatteverket menar dessutom att köpeskillingen fanns reglerad i avtal, och därför var känd redan 2002.

Skatteverket har - utan framgång - vid två tillfällen under sommaren 2008 kontaktat Annie Wegelius för att få en förklaring.

Annie Wegelius har för Dagens Media erkänt att hon ouppsåtligen begått ett misstag. Hon säger att hon har följt råden från den skattekonsult som under många år skött hennes deklarationer.

Här kan du se Aktuellts inslag

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.