Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"EU vidtar snart åtgärder kring presstödet"

Publicerad: 4 juni 2009, 10:10
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:35

Schibsteds Sverige-vd Raul Grünthal uppger att EU-kommissionen snart ska uppmana Sverige till åtgärder kring presstödet. Detta enligt Grünthals "kontakter i bryssel".


Som Dagensmedia.se tidigare har berättat har Svenska Dagbladet lobbat hårt för att det omtvistade storstadstödet ska behållas. Efter kulturministerns helomvändning i frågan är den svenska regeringens hållning att storstadsstödet ska behållas. Kulturministern argumenterar i kulturdepartementets senaste skrivelse till EU-kommissionen att storstadsstödet är förenligt med EU:s regler.

Frågan om det svenska presstödet ligger nu i händerna på EU-kommissionen.

I ett brev till kulturministern, daterat den 1 juni, hävdar Raoul Grünthal att det snart kan komma ett avgörande i frågan.

"Enligt mina kontakter i Bryssel förefaller det som om EU-kommissionen inom kort kommer att tillställa Sverige ett brev om lämpliga åtgärder ("appropriate measures") angående presstödets förenlighet med EU:s statsstödsregler", skriver Grünthal.

Han skriver vidare att presstödet, i sin nuvarande utformning, fått ännu större betydelse på grund av den vikande annonskonjunkturen.

Raoul Grünthal kräver nu snabb handling från kulturdepartementet.

"Det är (…) viktigt att departementet snarast, och innan ett sådant brev utfärdas, startar nya samtal och initierar en förhandling med Kommissionen så att ändringar i det befintliga systemet inte går längre än vad regeringen acceptera", skriver han.

En kopia på brevet har även gått till näringsministern Maud Olofsson.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.