Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Ett kollektivt uppvaknande bland landets proffstyckare"

Publicerad: 6 Februari 2011, 04:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:22

Demonstrationerna i Egypten dominerar veckans Söndagspanel. Samtidigt får "proffstyckarna" sig en känga.


Ämnen i artikeln:

WestanderKreab Gavin AndersonLars AdaktussonAftonbladet

Varje söndag ber Dagensmedia.se tre branschprofiler att summera veckan som gått – och blicka framåt.

Här är svaren.

Ebba Hultkvist, pr-konsult på Westander.

Vad har varit veckans snackis?

– Det folkliga upproret mot Mubaraks 30-åriga regim i Egypten. Dominoeffekten efter den lyckade revolten i Tunisien underlättas av att arabvärldens unga använder Facebook, Twitter och bloggar. Ska vi våga hoppas på en demokratisk utveckling i Nordafrikas och Mellanösterns många diktaturer?

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Jag vill se en löpsedel med texten ”Vinterkräksjukesäsongen – helt över för den här vintern”. Då kan vi hypokondriker sluta med att ständigt knapra vitpepparkorn och i stället våga ta för oss av lösgodiset igen.

Oisín Cantwell, journalist på Aftonbladet

Vad har varit veckans snackis?

– Tveklöst revolutionen i Egypten. President Mubarak klamrar sig fast vid makten, men folket håller på att välta en totalitär regim. Revolutionen startade intressant nog i sociala medier av unga människor. En panikslagen diktator låter sina män misshandla utländska journalister, men utvecklingen går inte att stoppa. Och vad händer nu i resten av arabvärlden? Är det ett sammanbrott liknande östeuropa vi bevittnar?

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Mubarak går ner på knä, avsäger sig makten, ber om ursäkt för sina brott och skänker miljarderna han roffat åt sig till sitt folk. Och på väg till sin lyxvåning i London grips han och ställs inför Krigsförbrytartribunalen i Haag.

Lars Adaktusson, journalist och blivande pr-konsult på Kreab.

Vad har varit veckans snackis?

– Utvecklingen i Egypten och president Mubaraks brutala attack mot utländska medieföreträdare. Det som hänt SVT:s Bert Sundström och andra journalister är i grunden ett vedervärdigt angrepp på yttrande- och pressfrihet. Mubaraks agerande visar vilken kraft det finns i det fria ordet och illustrerar i sig varför det behövs demokrati i Egypten. Det är bara att hoppas att det går snabbt och att "smittan" sprider sig till hela arabvärlden.

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Jag vill läsa om ett kollektivt uppvaknande bland landets alla proffstyckare. Om att de samfällt drabbats av insikten att själva tyckandet är värdelöst om det inte bygger på kunskap och erfarenhet samt att ingen av dem i fortsättningen tänker lägga ut texten om sådant de inte vet någonting om. Samtidigt vill jag läsa om att alla pratprogram i radio och tv tills vidare infört moratorium mot alla inslag med paneler, proffstyckare och krönikörer.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.