Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

ETC tar anti-Bonnier-initiativ till Stockholm

Publicerad: 25 November 2008, 04:31
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:35

Vänsterförlaget ETC fortsätter med att lansera lokaltidningar för att utmana de borgerliga dominanterna ute i landet. Nästa anhalt är Stockholm. "Här finns ju bara blå tidningar," säger ETCs vd Johan Ehrenberg.


I våras var det premiär för ETC i Örebro, ett försök att bryta Nerikes Allehandas "monopol". I februari 2009 drar ETC igång tidningen Efter Arbetet, som ska bevaka Skåne ur ett radikalt perspektiv. Och, i januari, lanseras ETC Stockholm.

Lokaltidningarna ska vara ett komplement till ETC.nu, som är en rikstäckande veckotidning. Förlaget ger också ut titeln Dagens ETC, som distribueras ihop med ETC.nu.

- Hela idén med Dagens ETC är att den ska förvandlas till lokala veckotidningar. Stommen utgörs av nuvarande prenumeranter och sedan bygger vi vidare därifrån. Politisk är det totalt ointressant att ge ut tidningar på riksnivå eftersom de försvinner i bruset, säger Johan Ehrenberg.

Hur många städer ska ni finnas i?

- Orterna måste ha minst 100.000-150.000 invånare för att det ska vara någon mening. Dessutom ska vi inte gå i städer där det redan finns en vänstertidning, till exempel Borlänge, som har Dala-Demokraten.

Hur många prenumeranter får ETC Stockholm?

- Runt 10.000 tror jag.

Kan inte folk redan hitta alternativ på nätet?

- Nej. Det finns igen som bedriver lokal nyhetsjournalistik från vårt perspektiv.

Johan Ehrenberg har länge fört en kamp mot de stora mediehusen i allmänhet och Bonnier i synnerhet. Nyligen utropade han en anti-Bonnier-kampanj.

- Jag har visserligen alltid drivit en anti-Bonier-kampanj men det som var katalysator för det senaste initiativet var deras beslut att aktivt jobba för att avskaffa presstödet och bli en politisk lobbyist.

ETC jobbar målmedvetet mot att få presstöd. I Örebro har man redan passerat 1.500 prenumeranter, vilket är gränsen för att få stöd, enligt det förslag som alliansen i dagsläget lagt fram.

ETCs bolag, som inkluderar reklambyrå och bokförlag, omsatte 28 miljoner kronor år 2007. Resultatet efter finansiella poster minskade med 37 procent jämfört med motsvarande period året före till 1,9 miljoner kronor.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.