Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

ETC får mer presstöd - planerar stor expansion

Publicerad: 4 juni 2009, 09:09
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:35

ETC:s Örebroedition har beviljats presstöd. Nu planerar ansvarige utgivaren Johan Ehrenberg att lansera lokala editioner i ytterligare sju svenska städer.


I början av 2008 presenterade ETC idéen om en radikal veckoslutstidning som skulle bryta Nerikes Allehandas monopol på lokal nyhetsjournalistik i staden. Nu har ETC Örebro beviljats presstöd på omkring 1,6 miljoner kronor per år, enligt ansvarige utgivaren Johan Ehrenberg.

- Detta betyder att idén med små lokala veckoslutstidningar fungerar och att vi kan göra många fler, säger han.

Sedan tidigare har ETC lanserat lokala editioner i Stockholm och Malmö. Målet är att lokala editioner ska finnas i totalt tio svenska städer innan riksdagsvalet 2010.

- Men det tror jag inte att vi klarar. Jag är nöjd om vi finns i omkring sex städer. Förotom en lokal rörelse gäller det att hitta duktiga redaktörer som klarar detta svåra jobb.

Först på tur står Sveriges näst största stad, Göteborg.

- Detta kan innebära en förändring av medielandskapet. Man kan göra lokala tidningar även i ganska små städer.

Sammantaget har ETC:s olika editioner nu en upplaga på cirka 11.500 exemplar, enligt Johan Ehrenberg.

Kritiker har framfört åsikten att ETC startar en mängd lokala editioner bara för att kunna få presstöd. Vad säger du om det?

- Vi visar att man kan använda presstödet till något annat än att konservera medier, att man faktiskt kan utveckla medier med hjälp av det. Vi startar nya tidningar för att skapa debatt och för att skapa lite verklig yttrandefrihet. Presstödet är till för att öka mångfalden. De får gnälla hur mycket ni vill.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.