Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Ekonomijournalister har alltid fel - varför?"

Publicerad: 1 Juli 2002, 04:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

Dagens sommarpratare är Vi i villas chefredaktör Björn Vingård. Björn förfasar sig över dagens ekonomijournalister och tycker att det var bättre förr, när redaktör Pokorny plockade fram linjalen.


Det var mitt i den stekheta julivärmen i mitten av sextiotalet jag började mitt första journalistjobb på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Värmen hindrade inte de andra redaktörerna från att vara klädda i sina sedvanliga kritstrecksrandiga kostymer, möjligen i någon lättare sommarversion.

En av de mest kritstrecksrandiga och vördnadsbjudande var redaktören Pokorny - chef för handelsredaktionen. Han tillbringade större delen av sina dagar lutad över ett rutpapper med en linjal i högsta hugg för ett med hjälp av ett komplicerat system förutsäga hur börsen skulle utvecklas i framtiden. Jag tror metoden hette "point and figures", eller något i den stilen.

Jag har inget minne av att börsen någonsin gjorde som redaktören Pokorny bestämt - men detta spelade mindre roll i ett samhälle där i stort sett inga privatpersoner ägde aktier och börskurvan huvudsakligen intresserade familjen Wallenberg och liknande potentater. Så är det som bekant inte idag.

"När taxichaufförer börjar lämna aktietips är det dags att lämna börsen", har någon klok person sagt. Jag är bara ledsen att jag inte följde denna rekommendation. Och det är inte bara taxichaufförerna som blivit ekonomiexperter: aktieägande har blivit en folkrörelse och därmed ett säljande område för medierna att bevaka.

Vi översköljs med ekonomisk information via nätet, dagstidningar, veckotidningar, månadstidningar och tv. You name it, överallt sitter det någon expert och berättar hur det ska gå med ekonomin och om börsen ska gå upp eller ned. Det intressanta med alla dessa experter är att de tycks ha en sak gemensam: De har alltid fel! Jag tycker det är ungefär samma kvalitet på deras bevakning som om de politiska reportrarna en gång i tiden hade missat låt oss säga andra världskriget: "Hoppsan, sorry, vi missade det där med Hitler, men vi är säkra på att det lugnar ner sig och vänder uppåt efter Stalingrad igen." Värst tycker jag tidningen Vision (numera Finans Vision) varit, som så in i döden hejade på it-bubblan som något nytt och spännande och uttryck för något som kallades "den nya ekonomin". Hur den skulle uttolkas var ganska oklart men i praktiken fungerade det ju helt enkelt så att småsparare pumpade in sina surt förvärvade stålar i fullständigt skrupelfria skojares företag, varefter pengarna helt enkelt försvann. Medan Vision och de andra ekonomimedierna applåderade. Det är inte utan att man saknar redaktör Pokorny och linjalen. Han hade kanske oftast fel han också, men det gjorde liksom ingenting.

Björn Vingård

bjorn.vingard@viivilla.se

Mer om dagens sommarpratare:

Björn Vingård är chefredaktör på Vi i villa. Han har journalistutbildning vid journalisthögskolan i Göteborg, har arbetat som reporter Expressen och var på Bonniers i 30 år bland annat som chefredaktör på Damernas Värld, Resumé, Sköna hem/Allt i Hemmet och Året Runt. Gjorde ett oväntat mellanspel som vd på Svenskt Tenn och har även varit vd på pr-firman Jerry Bergström. Kuriosa: "road manager åt Rolling Stones på sextiotalet och sjungit duett med Lill-Babs ..."

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.