Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Efter Kärrbrinks avhopp: konkurrenterna sågar alliansen

Publicerad: 21 April 2008, 12:57
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:51

Jesper Kärrbrinks avhopp från Svenska Spel är en följd av regeringens försök att kunna behålla spelmonopolet i Sverige. Det säger Svenska Spel-konkurrenterna Expekt och Betway - som är djupt besvikna på den borgerliga alliansen.


Regeringens utnämning av Margareta Winberg som ny ordförande för Svenska Spel väckte förvåning.

Finansminister Anders Borgs motiverade utnämningen i början av april i år med följande ord:

- Med ordförandebytet vill vi tydliggöra inriktningen för Svenska Spels arbete. Med Margareta Winberg som ordförande förstärker vi inriktningen mot socialt ansvarstagande och folkhälsa.

Idag berättade Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink att han lämnar bolaget eftersom den ökade restriktivitet som regeringen efterlyser inte ligger i linje med hans egen syn på "hur Svenska Spels kommersiella verksamhet och spelansvarsarbete bör utvecklas."

Hos Svenska Spels konkurrenter betraktas regeringens nya linje som ett försök att göra EU mer vänligt inställt till det svenska spelmonopolet.

- Monopolen har en formell möjlighet att driva vidare i mer eller mindre monopolregi om de antar en mer restriktiv hållning. Så står det i EUs lagstiftning och regler, säger Per-Ivan Selinder, vd på Betway.

Regeringen har tillsatt en spelutredning som ska presenteras senare i år. Per-Ivan Selinder efterlyser en diskussion om hur marknaden ska se ut i Sverige.

- Det vore bättre om Margareta Winberg engagerade sig lite i den utredningen, och sedan bestämmer sig för ett förhållningssätt. Nu verkar det som om man har två agendor uppe samtidigt, och det kan jag inte förstå.

Betraktar du regeringens vilja att öka Svenska Spels spelansvarsarbete som ett tecken på att regeringen har för avsikt att behålla Svenska Spels monopol?

- Ja, det måste man tolka det som. Men före valet var de tvärtom sugna på att avreglera marknaden. Just nu är det svårt att tolka vad regeringen vill. Jag tror att de helst skulle vilja behålla kakan och äta upp den.

Expekt.coms vd Per Widerström:

- Sverige, staten och Svenska Spel befinner sig i en prekär situation, med en hård press från EU-kommissionen. Det är de facto mycket möjligt att sättet som spel drivs i Sverige kommer att tas upp i Europadomstolen. Det är uppenbart att regeringen nu responderar till vad EU-kommissionen begär.

Per Widerström är liksom Per-Ivan Selinder besviken på den borgerliga regeringen.

- Det har skett en total omsvängning i fel riktning. Vi hade förväntat oss att Fredrik Reinfeldt och hans regering hade tagit detta vidare på det sätt som man tidigare hade kommunicerat. Det finns uppenbara brister i systemet idag, som också påpekas av EU-kommissionen. Det finns ingen anledning att vänta med att göra något åt dem.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.