Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Domen mot medhjälparna

Publicerad: 26 Maj 2010, 10:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:49

Tryckeriägaren och reklambyråmedarbetaren hjälpte Johan af Donner stjäla från välgörenhetsorganisationerna. Nu döms de till fängelse.


Ämnen i artikeln:

Röda KorsetJohan af Donner

Två män, en tryckeriägare och en medarbetare på reklambyrån Attraction, stod åtalade för att ha hjälpt Johan af Donner att skinna Röda Korset och Cancerfonden.

Detta genom att de upprättat falska fakturor från sina bolag till organisationerna. Johan af Donner har sedan fakturerat medhjälparnas bolag så att pengarna till slut kunnat landa på hans lönekonto.

Attractionmedarbetaren döms för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott till fängelse i ett år och sex månader.

Tryckeriägeren döms för grovt bedrägeri, osant intygande och försvårande av skattekontroll till fängelse i två år och sex månader.

Båda får näringsförud, men åtalet om bestickning ogillas av tingsrätten. Tryckeriägaren frias även i ett fall av osant intygande.

De båda medhjälparna har i förhör sagt att de känt sig förda bakom ljuset av Johan af Donner.

Enligt de båda ska Johan af Donner ha sagt till dem att han hade ledningens tillstånd att plocka ut rörlig lön från organisationerna genom den speciella faktureringslösningen.

Dock har de själva fått behålla en del av pengarna i sina bolag, som ersättning för tjänsten de gjorde mot Johan af Donner.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Röda KorsetJohan af Donner

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.