Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Dogmadanskarna räddar tv-sommaren"

Publicerad: 11 Juli 2002, 04:38
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

För dagens sommarpratare Anna Ander, copywriter på Moonwalk, är det dogmadanskarna som ger tv-sommaren guldkant. De hjälper henne att ta sig igenom sommaren fram till nästa tv-säsongsstart.


Det är sommar och sol och inget är som det ska. Mina vanliga killar har tagit semester. President Bartlett, Dr Green och Tony Soprano har övergett mig för andra kvinnor och ersatts av Ingvar Oldsberg och en kille som räddar torp. Det är ingen vacker syn. Och för mig som har ett stort och genuint tv-intresse är det rena misären. Junis ljusa kvällar förväntas på något sätt ersätta alla mord, statskriser och njurtransplantationer som under resten av året är en väl integrerad del av min vardag. Och det går liksom inte. Visst är det härligt med picknick, men hur mycket potatissallad kan man äta? Men när nöden är som störst är räddningen som närmast. Och sommarens räddande ängel heter Danmark.

Mitt i tv-tablåns ljumna gegga av sommartorp och sommarprat så slår dogmadanskarna till. Som en välkommen kalldusch mitt i allt mjäk kommer här en hel busslast med mordutredare och en neurotisk hotellfamilj flygande. Tack för det. Återigen är soffan fullsatt av initierade och intresserade vänner på kvällarna. Och åtminstone två gånger i veckan slipper vi dricka svala drinkar och prata om hur fantastiskt allting är på sommaren. Istället rör sig samtalen ännu en gång kring ljussättning, kameraåkningar, skilsmässor, självmord och briljanta repliker. Hvordan går det? For helvede, Johnny!

Mina danska vänner serverar precis vad jag behöver för att ta mig igenom sommaren till det vackra ord som heter "säsongstart". Här finns karaktärer som känns igen. Danmarks Mikael Persbrandt springer omkring är rätt jävla jobbig i Mordkommissionen. I Hotellet spökar det på välbekant Riget-manér. Någon vill dö, en annan blir mördad. Några har sex, andra vill ha barn. Det är vackert, smutsigt och snyggt och jag tackar Lars von Trier av hela mitt hjärta.

För visst är det lite skönt att medievärlden lägger sig i hängmattan ett par månader varje år. Det kan kännas trevligt att Godmorgon Världen pratar badtemperaturer, att Lasse Berghagen hånglar upp Wyclef och att Resumé fylls med franska midsommarstänger. Men där går gränsen. Min tv vill jag ha ifred. Och nu har jag det. Tacka Danmark för det.

Anna Ander

anna.ander@moonwalk.se

Mer om dagens sommarpratare:

Anna Ander är copywriter på Moonwalk Sthlm. Hon jobbade på Mitt Livs Novell och Sköna Hem innan hon gick copylinjen på Berghs school of communication 1997-98. Sedan gick hon vidare till reklambyrå, började på Moonwalk 1999. Vann Webbspelen och ett Guldägg i år för en antiporrkampanj för Darling. Just nu: Lycklig nygift samt tacksam för att Krister Nordin kommer hem

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.