måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

DNs ledarsida anmäld

Publicerad: 30 september 2008, 11:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:39

Europeiska sociala forumet, ESF, anmäler DNs ledarsida till PO.


HW

Henrik Widell


Enligt organisationen har DN kommit med oriktiga påståenden i en artikel. DNs ledarredaktion hävdar att de inte har begått något fel.

- Jag är inte speciellt orolig för att vi ska bli fällda", säger Niklas Ekdal, chef för DNs ledarredaktion.

I sin anmälan tar ESF upp tre punkter där de anser att DN har kommit med felaktiga uppgifter. Dels att inga demokratikrav på de deltagande organisationerna ställs i ESFs principförklaring. Att Antifascistisk aktion, deltog på forumet och att ESFs företrädare, Sara Andersson, har fel i sitt påstående att Reclaim the streets gatufester omfattas av grundlagens skydd för demonstrationsfriheten.

ESF skriver också i sin anmälan att de har nekats att komma med ett gensvar, något som Niklas Ekdal förnekar.

- Vi tog in en lång replik från dem som vi sedan skrev ett svar på. Då var de missnöjda också med svaren och krävde att vi skulle skriva en rättelse, vilket det inte finns fog för. De har blivit mycket korrekt behandlade.

Han säger att det diskussionen mellan ESF och DN främst har handlat om är att ESFs företrädare, Sara Andersson, skulle ha fel i sitt påstående att Reclaim the streets gatufester omfattas av grundlagens skydd för demonstrationsfrihet.

- Vi har inte sagt att man måste ha tillstånd för att mötet ska vara grundlagsskyddat. Men om man har en sådan "gautfest" som Reclaim hade där man krossar skyltfönster så upphävs mötesfriheten. De vill göra någon formell poäng av att man ändå har grundlagsskyddad mötesfrihet men det har vi inte ifrågasatt alls.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev