Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

DNs debattchef: Lotta Grönings debattsida funkar inte

Publicerad: 4 Januari 2007, 16:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

Redaktörerna för DNs och Aftonbladets debattsidor sågar konkurrentens debattsida. DNs debattchef Mats Bergstrand tycker att Aftonbladets debattsida är kökkenmödding, medan debatten i Göteborgs-Posten och Expressen fungerar bra. "Vi vill på inget villkor bli som DN Debatt, säger Lotta Gröning, debattchef på Aftonbladet.


För två år sedan startade Aftonbladet sitt nya debattblock, som idag har Lotta Gröning som redaktör. Men ännu är Mats Bergstrand, redaktör på DN Debatt, inte imponerad.

- Jag tycker inte det har fungerat så bra.

Inte heller Brännpunkt i Svenska Dagbladet, har tagit plats, anser Mats Bergstrand.

- Det är inget jag har märkt. Den tidning som arbetar mest som vi med nyhetsdebatt är Göteborgs-Posten.

Även Bonnierkollegan Expressen har en fungerande debattsida, enligt Mats Bergstrand.

- Expressens debattsida fungerar bra, även om den lever mer i symbios med ledarsidan än vår.

Så varför fungerar inte Aftonbladets debatt?

- Jag tror inte på tanken att blanda debatt och insändare. Det blir en enda kökkenmödding. Och det tenderar till att alla debattsidor blir insändarjournalistik.

Lotta Gröning på Aftonbladet går till motattack.

- Säger Mats Bergstrand så, måste han förakta insändare. Det gör inte vi oavsett om de kommer från Alice Andersson eller Fredrik Reinfeldt.

Att Mats Bergstrand snarare ser Göteborgs-Posten än Aftonbladet som huvudkonkurrent, imponerar inte på Lotta Gröning.

- Tack Mats, då har vi lyckats. Vi vill inte på något villkor bli som DN Debatt. Vårt huvudsyfte är att bredda debattläsandet till folk och inte bara journalister och makthavare. Det är Mats Bergstrands nisch och den får han gärna fortsätta med.

Även insändare fungerar som publikdragare, enligt Lotta Gröning.

- På nätet märker vi att debattinläggen blir mest lästa av människor som beskriver sina vardagsproblem. De kan ge över 100.000 klick. Det är en lycka att få in inlägg från vanligt folk. Men ofta bannlyser vi politiskt material som DN tar in. Det kan partierna lika gärna köra i sina interna partitidningar.

Dock får inte Lotta Gröning lika stort medialt genomslag på sitt debattmaterial som Mats Bergstrand.

- Vårt problem är att vi har de absolut tyngsta debattörerna, både svenska och internationella. Men vi får inte samma genomslag som DN i andra medier. Man kan ge sig fan på att Ekot tar DNs debattmaterial samma morgon. Det kanske beror på att Aftonbladet kommer lite senare på dagen. Eller att vi inte är inriktade på andra medier, till skillnad från DN där makteliten får prata till punkt. Men ingen som läser debatt i Aftonbladet ska behöva sitta med en uppslagsbok.

Rolf van den Brink

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.