Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

DN: "Vi har inte hållit Liza Marklund om ryggen"

Publicerad: 14 Januari 2009, 13:32
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

Redan 8 december publicerade Helsingborgs Dagblad sin recension av boken som slaktar Liza Marklunds bästsäljare. I dag - en och en halv månad senare - gör DN samma sak.


Monica Antonssons bok "Mia, sanningen om gömda" har blivit bloggosfärens favoritämne. Ju tystare de stora medierna har varit om boken, som gör gällande att Liza Marklunds bästsäljare Gömda är en bluff, ju högre har bloggarna skrikit om att de stora drakarna håller Liza Marklund om ryggen.

Något som även Stefan Lundström, på förlaget Blue som står bakom boken, håller med om.

- Jag tycker att det är alldeles uppenbart. Nu har locket äntligen flugit av, men det kommer sent om sider, säger han och fortsätter:

- Det har varit en hel del besvärande kopplingar. Thorbjörn Larsson (DN:s chefredaktör) sitter som bekant i styrelsen för Piratförlaget (Liza Marklunds förlag).

DN ägnar i dag stora delar av ett uppslag i kulturbilagan till att recensera boken.

- Vi tyckte att det var intressant att göra en regelrätt recension av boken eftersom vi och andra medier uppmärksammat konflikten, säger Maria Schottenius, kulturchef på DN, som valt att svara på Dagens Medias frågor via mejl.

Hon påkekar att Dagens Nyheter tidigt, redan 11 december, skrev nyhetsartiklar om boken på dn.se.

- Dagens Nyheter var extremt tidig med att uppmärksamma konflikten. Redan samma dag boken gavs ut hade vi en stort uppslagen artikel på dn.se där Monica Antonsson intervjuades.

Att recensionen kommer först nu förklar hon på följande sätt:

- Bland bokrecensionerna (det kommer cirka 10.000 böcker om året och vi skriver om ungefär 800) kan det finnas böcker som kommit ut ett par månader tidigare, det är inte särskilt ovanligt. Sydsvenskan och Aftonbladet recenserade Antonssons bok i förra veckan, Expressen och DN idag. Anledningen att denna bok nu får recensioner på olika håll handlar mer om medialt än litterärt intresse. Det har blivit en debatt kring en bok som kanske normalt sett inte recenserats, och då gör flera tidningar samma bedömning och låter en kritiker läsa.

Ni anklagas för att ha hållit Liza Marklund om ryggen. Ska dagens sena recension kan tolkas som att ni nu tagit åt er av den kritiken?

- Nej, absolut inte. Vi har inte hållit någon om ryggen. Varken Monica Antonsson eller Liza Marklund. Vi skrev tidigt om konflikten, och nu har vi uppmärksammat den här historien flera dagar. När det gäller värdering av debatten har vi gjort en journalistisk bedömning. Vi tycker den nu blivit så pass intressant att vi väljer att ge den detta stora medieutrymme.

Piratförlaget gick under eftermiddagen ut med ett pressmeddelande efter att Janne Josefsson i dagens Aftonbladet hävdat att Liza Marklunds nej tack till att medverka i SVTs debatt är ett uttryck för en rädsla att svara på frågor.

"Fakta i målet är att Liza Marklund genom att medverka, direkt eller indirekt, med mycket stor sannolikhet skulle avslöja sina grundlagsskyddade källor, vilket är ett allvarligt brott", skriver Piratförlaget.

Liza Marklunds pr-konsult Niklas Lövkvist skriver i dag på Newsmill ett debattinlägg där han ifrågasätter varför "en liten med högljudd grupp bloggare i "Gömda"-debatten tillåts sätta nyhetsagendan för landets största etablerade medier".

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.