Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

DN största Obama-kramaren

Publicerad: 3 November 2008, 09:21
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:37

Att Barack Obama skulle vara de svenska mediernas kelgris är en myt. Det hävdar United Minds, som undersökt de svenska mediernas rapportering om USA-valet.


Frågan dyker alltid upp i valtider: pressen favoriserar den ena - oftast mer vänstervridne - kandidaten. I USA har otaliga inlägg och undersökningar anklagat amerikansk media för att vara vänligt inställda till Barack Obama. Liknande åsikter har hörts om de svenska medierna.

Men under hösten har Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladets rapportering varit lika positiv till båda kandidaterna, visar en kvantitativ undersökning från Primes omvärldsanalysföretag United Minds samt medieanalysföretaget Retriever.

- Den gängse bilden att svenska medier generellt favoriserar demokraternas presidentkandidat stämmer helt enkelt inte, då andelarna positiva och negativa omnämnanden i rapporteringen är i det närmaste lika stora för båda kandidaterna, säger Jonas Hellman, USA-baserad seniorkonsult på omvärldsanalysföretaget United Minds, enligt ett pressmeddelande.

United Minds har granskat 424 artiklar från tidningarna, mellan den 23 augusti och 12 september. Efter att värderingsfria artiklar rensats bort visar undersökningen att Barack Obama och John McCain omnämns positivt lika ofta, med 56 procent respektive 55 procent.

Den tidning som är mest McCain-positiv är Expressen. Den som favoriserar Obama mest är Dagens Nyheter. SvD är den mest neutrala tidningen, enligt undersökningen.

Andelen artiklar som är helt fria från värderingar om en kandidat i dessa medier är 67 procent för McCain och 56 procent för Obama.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.