Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

DN söker presstöd

Publicerad: 14 November 2008, 13:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:36

Dagens Nyheter ansöker om presstöd, trots Bonniers lobbande mot stödet. "Det vore ekonomiskt oansvarigt att inte ansöka", säger Lena Herrmann, vd för Dagens Nyheter, till den egna tidningen.


Klockan 14:40 överlämnades ansökan till Presstödsnämndens kansli. Enligt tidningen har man granskat regelverket och bedömer att DN lever upp till kraven som för att få driftsstöd för storstadspress.

- Vi uppfyller kriterierna för 2009 och skulle kunna få driftsstöd så tidigt som nästa år. Givet att vi kan få driftsstöd vore det ekonomiskt oansvarigt av oss att inte söka, säger vd Lena Herrmann.

Hon kan inte svara på hur mycket pengar det handlar om.

- Vi vet naturligtvis inte vad Presstödsnämnden beslutar. Men får vi maxbeloppet får vi lika mycket som Svenska Dagbladet, säger hon till DN.

Svenska Dagbladet får drygt 60 miljoner kronor om året i presstöd. Modellen granskas just nu av EU-kommissionen.

Bonnier-sfären har varit en aktiv motståndare till presstödet och lobbat för ett avskaffande.

-?Jag tycker det är absurdt att svenska skattepengar fortsätter skickas till det norska börsbolaget Schibsted, har chefredaktör Thorbjörn Larsson sagt.

Men enligt Thorbjörn Larsson har man inte ändrat ståndpunkt.

- Nej, vi tycker fortfarande att presstödet är ett omodernt system som snedvrider konkurrensen. Vi anser att stödet ska reformeras i grunden, men så länge det existerar följer vi de regler som finns, säger Thorbjörn Larsson till DN.

Dagens Media har sökt Jonas Bonnier, vd på Bonnier.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.