Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

DN skattas på miljonbelopp för egenannonser - överklagar

Publicerad: 19 april 2007, 10:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:07

Dagens Nyheter åkte på en skattesmäll på 7 miljoner kronor för oskattade egenannonser. DN anser att beskattningsvärdet ska följa tidningens annonsrabatter, som ligger på betydande procentsatser. DN försöker nu driva ärendet i Kammarrätten efter att Länsrätten inte helt gått med på överklagan.


Enligt DNs överklagan, inkommen till Kammarrätten i Sundsvall, ligger DNs rabatter på i snitt 22 procent år 2003 och 31 procent år 2004. Skatteverket hade räknat ut beskattningsvärdet på egenannonserna efter DNs prislista med en snittrabatt på 30 procent. DN vill att det ska beräknas efter den rabatt tidningen erbjuder så kallade pluggannonser, 50-70 procent. DN försöker få Kammarrätten med sig på den lägre procentsatsen, 50 procent.

DN har ett avtal med sitt säljbolag DN Annonsförsäljning AB. Säljbolaget får en provision på 23 procent av vederlaget för annonser i DNs pappersutgåva. Provisionen är inte beskattningsbar, men Skatteverket vill beskatta de produktionskostnader som DN Annonsförsäljning AB har haft. Men DN anser att detta inte gäller då tidningen inte har något avtal om vilken ersättning DN Annonsförsäljning AB ska ha för produktionskostnader.

Skatteverket fattade år 2005 beslut om att DN ska betala 5,6 miljoner kronor i ytterligare reklamskatt och 1,4 miljoner kronor i Skattetillägg. DN överklagade i Länsrätten, som gick med på att lyfta bort skattetillägget. Men DN ville driva vidare ärendet, som nu ligger hos Kammarrätten.

Rolf van den Brink

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.