Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

DN-journalister kräver ersättning av SWE

Publicerad: 14 November 2008, 12:48
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:36

En annons i Dagens Nyheter för Eurocard, signerad reklambyrån SWE, bryter mot upphovsrättslagen och pekar ut DNs ekonomidel som tråkig. Nu kräver journalisterna ersättning från SWE.


- Jag vet inte om reklambyrån SWE var okunniga eller gjorde en rövare. Men jag tycker att även de borde känna till grundläggande upphovsrättsliga regler, säger journalistklubbens ordförande Hans Arbman.

Dagens Media har tidigare skrivit om Eurocards kampanj, där manéret bygger på att kortet skrapar bort det tråkiga och jobbiga i livet. Annonsen illustreras med att delar av tidningsartiklar om finanskrisen suddas bort med ett Eurocard.

På en av bilderna återges tre hela artiklar från DN Ekonomi, utan att journalisterna tillfrågats. Det kan strida mot upphovsrättslagen. Dessutom innehåller de reportrarnas namn och telefonnummer.

- Det är ett brott mot lagen om namn och bild i reklam, säger Hans Arbman.

- Dessutom är budskapet tråkigt, det går ju ut på att ta bort det jobbiga och det var i det här fallet DNs ekonomisida. Det känns ju inte så kul för redaktionen, även om de menar innehållet, alltså finanskrisen, säger han.

DNs Pia Skagermark, tillförordnad ansvarig utgivare och redaktionschef, ska ha bett om ursäkt till alla inblandade. Det har också annonsavdelningen gjort.

- Det finns inget försvar för detta, och ledningen har sagt att de ska se över rutinerna. Dessutom för man samtal med de drabbade journalisterna om ersättning, i första hand från reklambyrån, säger Hans Arbman.

Annonsen har även gått i norsk press och Svenska Dagbladet.

DNs annonsdirektör Henrik Stangel:

- Det här är något som vi hanterar mellan reklambyrå, mediebyrå och oss själva. Det finns ingen anledning att diskutera det utanför den kretsen. Men det är klart att det har brustit i länken mellan oss allihop.

Blir det aktuellt med ersättning från SWE till journalisterna?

- Jag har inte hört det, men det kan hända. Det är bara att beklaga dett.

Eurocards mediebyrå är Mediaedge CIA. Dagens Media har sök Ulf Enander, vd på SWE.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.