Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

DN drar ner 55 tjänster

Publicerad: 18 Juni 2002, 10:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:15

Dagens Nyheter skär ner bemanningen med 55 tjänster, varav 40 på redaktionen. Det stod klart sedan tidningen presenterat sitt sparpaket i dag. I dag bekräftades också uppgifterna om att tidningens B- och C-delar får tabloidformat.


Det besparingspaket som DNs styrelse sagt ja till ska sänka kostnaderna med sammanlagt 166 miljoner kronor.

Cirka 35 miljoner kronor ska komma från personalbesparingar. De 55 tjänsterna ska ha avvecklats vid årsskiftet. Dagens Nyheters ledning hoppas dock slippa varsel. Personalbeparingarna ska i stället främst ske via pensionslösningar avgångsvederlag och omplaceringar.

I och med det undviker tidningsledningen också att tvingas ta hänsyn till turodnongsreglerna i neddragningarna. Chefredaktör Hans Bergström har sedan han kom till tidningen anställt flera specialreportrar - reportrar som skulle vara tvungna att gå om turordningsreglerna följdes.

- Det är bland annat för att gå Hans Bergström till viljes. Det är ledningens förslag och de anser att det här är viktigt, säger Thomas Axén, vd för Bonnier Dagstidningar.

51 miljoner kronor per år sparar Dagens Nyheter på en övergång från tre till två pressar i tryckeriet i Akalla. Även återstående 80 miljoner kronor som ska sparas finns det planer för.

- Jag vet inte vad jag kan och inte kan säga när det gäller de delarna. Men det handlar om vissa prisjusteringar utanför Storstockholm, att de ska ändra hur de distribuerar och en del i formatet, säger Thomas Axén.

Huruvida besparingsåtgärderna räcker eller inte vill Thomas Axén inte sia om.

- Det här är vad ledningen anser att de vill göra nu. Om det räcker eller inte vet vi nog under hösten.

DNs ekonomi/sport- och kulturdelar får tabloidformat från och med början av nästa år. Nyhetsdelen, liksom Bostad, Jobb, Motor och Resor behåller broadsheetformatet. Skälet till förändringarna är att öka tidningens användarvänlighet och bekvämlighet.

- Det är uppenbart att många läsare tycket att smalare format för delar av tidningen är riktigt och viktigt. Läsarna uttrycker en rad saker om detta, från att det är ett format som är lättare att hantera till att det är modernt, säger Thomas Axen.

Att inte alla delar blir tabloid förklarar Thomas Axén med att broadsheet passar bättre för nyhetsrapportering.

- Vi och tidningens ledning anser fortfarande att broadsheet är överlägset när det gäller att presentera och rapportera nyheter. Vi vill inte heller ändra formatet för ledare och debatt, säger han.

Har formatförändringen någon koppling till det ekonomiska sparprogrammet?

- Formatförändringar kostar pengar. Men det är klart att det förändrade formatet ska få ett positivt ekonomiskt utfall över tiden. Annars hade vi inte gjort förändringen. De ekonomiska fördelarna ska komma av att vi får fler läsare med en bättre tidning. Men kortsiktigt kostar förändringarna pengar.

Dagens Media har sökt DNs vd Fredrik Åkerman, chefredaktör Hans Bergström och annonsdirektör Urban Hilding.

Klas Granström

klas@dagensmedia.se

Tia Jumbe

tia@dagensmedia.se

Björn Hedensjö

bjorn@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.