Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

DN-chefen Caspar Opitz: "Folk har till och med ringt och gråtit"

Publicerad: 27 januari 2015, 11:37
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:15

I dag är det 70 år sedan de sista fångarna i Auschwitz befriades av Röda Armén. I Sverige satsar tidningarna satsar stort på årsdagen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenDagens NyheterAftonbladet

Dagens Nyheter gör till exempel hela 15 sidor om årsdagen. Och den stora publiceringen är redan en framgång, enligt Caspar Opitz redaktionschef på DN. Innehållet är bland annat intervjuer med överlevande, mycket grafik och fakta och även en längre artikel om samtida antisemitism.

– Vi har fått väldigt mycket uppskattning för satsningen. Folk har till och med ringt och gråtit och berättat hur starkt de känt efter att ha läst våra artiklar, säger Caspar Opitz och fortsätter:

– Jag har nog inte varit med om så starka reaktioner på något vi publicerat tidigare. Vi är stolta eftersom det känns som om vi gjort ett bra jobb, säger han till Dagens Media.

DN har också abonnerat Teater Galeasen för att bjuda prominenta gäster på föreställningen ”Vår klass” som berör förintelsen. Både Stefan Löfven och prins Daniel står på gästlistan.

– Man kan se det som en manifestation från vår sida, mot antisemitism och för att uppmärksamma en viktig årsdag, säger Caspar Opitz.

DN kommer även att skriva om tillställningen på nyhetsplats.

Sara Grundberg är biträdande nyhetschef på Aftonbladet:

– Vi satsar mycket på det här. Vi liverapporterar, sänder tv med team på plats vid ett antal olika ceremonier och självklart nyhetsbevakar vi också.

Sara Grundberg berättar att även Aftonbladet rapporterar om den ökande nutida antisemitismen i Sverige. Reporter Pär Karlsson har till exempel skrivit om det hot och hat svenska judar upplever i dag.

– Vi har också en väldigt gripande kolumn av Helena Trus, vars släkt drabbades. Det kommer även gå att chatta med henne på sajten under dagen, säger hon.

Även Expressen storsatsar. Chefredaktör Thomas Mattsson säger till Dagens Media att årsdagen är en viktig dag och inte minst för Expressen som grundades bland annat med syftet att motverka nazism.

– Vi har berättat om Förintelsen varje dag senaste tiden, bland annat intervjuade reportern Britta Svensson och fotografen Olle Sporrong i helgen flera överlevande svenskar, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Det har också handlat om judarnas utsatta situation i Malmö och om Michael Bindeldeld, som förlorade många släktingar i Förintelsen. I dag är Expressen på plats i Auschwitz och Expressen TV bevakar bland annat det som sker på Teater Galeasen, säger han.

Flera mindre redaktioner runt om i landet har samtidigt rapporterat att de utsatts för aktioner från nynazister. Bland annat har Dalarnas-Tidningars, Sundsvalls Tidnings och P4 Dalarnas redaktioner fått meddelanden från nazister som vill att årsdagen inte ska uppmärksammas.

LÄS ÄVEN:

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev