fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Discovery kryper under skinnet på unga män

Publicerad: 15 september 2008, 05:08
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:40

Endimensionella alfa-hannar och metrosexuella mäns tid är förbi, hävdar Discovery i den nypublicerade studien Species. Tv-bolaget har satt huvudmålgruppen unga män under lupp och målet är att bli bättre på att skräddarsy programutbud och kommunikation efter deras livsstil.


SA

Synnöve Almer


- Vi ville krypa under skinnet på unga män för att bättre förstå deras förhoppningar och rädslor, vad som motiverar dem och vad de strävar efter. Vi vill stärka vår ställning som experter på att förstå unga män med den största studien av unga europeiska män någonsin, säger Björn Albrektson, nordisk kanalchef för Discovery Networks.

Species handlar om män mellan 25 och 39 år, vilket motsvarar omkring 70 procent av Discoverys tittare. Fyra mansprofiler har vaskats fram ur svaren från 12.000 män i 15 länder. Typen "Modern och med kontroll" är allra vanligast i Sverige. Profilen har en modern syn på könsroller och är kapabel att växla mellan flera olika åtaganden. Den mindre familjeorienterade manstypen "Allt handlar om mig" är störst i Tyskland, medan den konservative "Pressade försörjaren" är mest frekvent i Rumänien. I spåren av ökad jämställdhet och ett förändrat samhälle har manligheten blivit mer komplex, enligt studien.

- Mycket av den traditionella bilden av mansrollen, som såväl vi själva som säkert även tv-producenter och tv-reklamproducenter fortfarande lever med till stor del, är förlegad. Det ställer så klart nya krav på tonalitet och pedagogik. Tidigare etiketter som "metrosexuell" eller "alfahanne" har blivit överspelade, säger Björn Albrektson.

Några övergripande slutsatser är att män blir vuxna senare. De vill behålla sin jag-tid och ungdomliga livsstil upp i åldrarna. Jobbet är viktigt för både identitet och försörjning för unga män samtidigt som papparollen har vuxit i betydelse. Expertkunskap ger manlig status och driften att jaga information och fakta har stärkts av internets möjligheter. Vänner och mode spelar en större roll för dagens unga män, som också brottas mer med balansen mellan jobb, familj, fritid och relationer.

Discovery har i samarbete med Sense Worldwide tagit fram ett verktyg som ska hjälpa organisationen att använda Species resultat och även ta del av nya kunskaper om målgruppen.

- Nästa steg är att dela med oss av studien till alla våra både befintliga och potentiella samarbetspartners. Vi som arbetar på Discovery EMEA kommer också löpande att använda de nya insikterna för att utveckla våra program och vår kommunikation och marknadsföring, säger Björn Albrektson.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev