Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Det vettlösa sommarlandet"

Publicerad: 4 Juli 2002, 04:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

Paul Frigyes, reporter på Journalisten, är dagens sommarpratare. Han skriver om de förrädiska torpardrömmarna som gör elaka saker med mediefolket när de tar semester.


Jag vet vad ni tänker. Efter en vår med konjunkturtrista it- och mediebranscher hägrar härliga semesterveckor bland grönsakerna. Efter en skånsk försommarvecka vill jag redan nu utfärda en akut varning: Torpardrömmarna är förrädiska. Livet utanför mediebranschen gör elaka saker med människorna.

Besökte bland annat min vän Atterbom, tidigare inbiten nollåtta och ordförande för Seriefrämjandet, som flyttat ut i skogen på Österlen med kvinna och fem hundar. Visserligen producerar han ännu tidning via webben, men värderingarna har förskjutits. Skogens sus och de tre flåsande mopsarnas dagsform och mathållning tycks plötsligt långt viktigare än 3G och Stenbecksintriger. Inte långt därifrån bor tv-presentatören Jan Danielsson. Denne syns visserligen fortfarande i tv-rutan, synbart distingerad, men hemma har han skaffat sig fem bålgetingar som han inhyser i sovrummet, vilket nu tvingat hustrun att flytta ut ur sängkammaren.

Hela Österlen kryllar av dessa stockholmare som fånglor över tomma åkrar, klafsar omkring i trätofflor, skaffar obehagliga fyrfota vänner och spikar upp skyltar om gallerier med egna tavlor. Efter fyra dygn dundrade vi över till Mölle i Skånes nordvästra ände och bodde hos en annan emigrerad reklamman. Det visade sig att i hans villa - med dess oändliga renoveringsbehov vars kravångest endast temporärt förmås dövas av folköl och rikliga doser os från trädgårdsgrillen - hade en mårdfamilj flyttat in och bosatt sig i husets igenbommade vind. Mårdar! Jättestora råttor, liksom. Tanken på att behöva mörda hela mårdfamiljen hade försatt familjen i veritabel skräck. De förskansade sig i vardagsrummet och blickar i aftonen med fasa från toafönstret när mårdgänget, helt ovetande om fastighetsskatt återvände till kället via stuprännan. För klättra kan dom jävlarna.

Och min vän Ann, kulturjournalist, valde skånska sydslätten, där hon och maken skaffat trillingar samt en ständigt skrevnosande hund som sakta men säkert täcker köksgolvet av en mäld av saliv och hundhår. Deras närmsta granne? Just det. En grisfarm. Med dess supportrar i form av en miljon sällskapliga flugor. Det djurliv som välfärdssamhället och Anticimex ägnat 1900-talet åt att bemästra omfamnas nu ånyo av horder av naiva storstadsemigranter. Femtekolonnare alltså!

Lantlivets djur, lågoktaniga luft, infantila loppmarknader och aftondiset över ängarna som gör att man inte ens kan se utsikten klart. Allt pekar mot samma självklara slutsatser. De som lämnat mediebranschen och flyttat till grönsakerna blir själva grönsaker. För verkligheten är ju bäst i medierna.

Paul Frigyes

paul.frigyes@sjf.se

Mer om dagens sommarpratare:

Paul Frigyes är exilskåning och reporter på tidningen Journalisten, utbildad på Grafiska institutet med två böcker om grafisk form bakom sig. Har tidigare verkat som skribent i Expressen och som frilans med medier och kultur som huvudämnen.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.