lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Det känns inte så hoppfulltinför de kommande två åren"

Publicerad: 22 september 2008, 08:24
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:40

Alliansen är enig, reklamskatten ska bort. Sammanlagt sex riksdagsbeslut har fattats. Men, som väntat, avvecklas den kontroversiella skatten inte nästa år heller, enligt budgetpropositionen för 2009. TUs Anna Serner är djupt besviken.


MS

Martin Schori


"Ett avskaffande är viktigt, såväl ur rättvisesynpunkt som ur strikt ekonomisk synvinkel, för de företag som betalar skatten. Dessutom är reklamskatten ideologiskt feltänkt", skrev kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i Dagens Nyheter i juni i år.

Men, som finansminister Anders Borg har flaggat för, så blir det inte aktuellt i höstens budget. I den purfärska budgetpropositionen för 2009 skriver regeringen att ärendet prövats men att: "Regeringen har dock prioriterat skattesänkingar som ökar den varaktiga sysselsättningen, som höjt jobbskatteavdrag och sänkt företagsskatt".

Att avskaffa skatten skulle kosta staten runt 700 miljoner kronor. Ungefär en femtedel av skatten kommer från dagspressen. Tidningsutgivarnas vd Anna Serner är besviken, men inte förvånad.

- Det ser mörkt utpå den här fronten. Alla begriper vår besvikelse men de prioriterar inte de här besluten. Det finns ett rekordhögt budgetöverskott men det finns ändå annat som går före. Och nu går vi in i en lågkonjunktur. Om de har den synen känns det inte så hoppfullt inför de kommande två åren, säger hon till Dagens Media.

Läs mer om tunga branschföreträdares kritik mot regeringens mediepolitik i Dagens Medias pappersutgåva, nummer 15 2008.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev