Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Det här är ingen helomvändning"

Publicerad: 29 Augusti 2008, 10:47
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:41

Regeringen har inte gjort någon kovändning i presstödsfrågan. "Men vi ser inga möjligheter att fortsätta med vår linje för vi blir inte trodda", säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i en intervju med Dagens Media.


Helomvändning eller kovändning. Så har regeringens utspel i presstödsfrågan beskrivits. Men Lena Liljeroth Adelsohn håller inte med.- Nej, det är ingen helomvändning. Däremot har vi tagit fram ett förslag som baserades på de samtal vi har fört med EU-kommissionens företrädare i Bryssel. Det förslaget gick ut på remiss och har mött stark kritik, från i stort sätt alla håll. En av få som var positiva var Bonniers, vilket inte är så förvånande, säger Lena Liljeroth Adelsohn.

Mycket kritik grundade sig i vad man uppfattade som brist på transparens och insyn i hur frågan behandlades.

- Bristen på öppenhet har vi också sett som ett problem. Kommissionens kritik har riktats mot storstadsstödet. Men det här har man bara kommunicerat muntligt, vilket man kan tycka vad man vill om. Men det är traditionen som vi får förhålla oss till. För att inte riskera att hela presstödet ska försvinna, vilket vi såg som en risk, så valde vi att själva lägga fram ett förslag.

Men det förslaget dras nu alltså tillbaka till förmån för en öppen prövning hos Europakommissionen, baserad på de presstödsnivåer som riksdagen beslutade om 2006. Det förslaget ger en höjning av stödet till andratidningarna med 60 miljoner kronor, så att de landar på runt 17 miljoner styck. Samt en mindre sänkning av storstadsstödet, på cirka 5 miljoner kronor var för Skånskan och SvD.

- Vi ser inga möjligheter att fortsätta med vår linje för vi blir inte trodda. Då är det bättre om kommissionen formellt får meddela vad det är man ser som ett problem med presstödet.

Varför valde du SvD som debattforum?

- Från SvDs sida tycker de att vi gått till Dagens Nyheter i större utsträckning, vilket berott på praktiska skäl: de har större utrymme. Sedan blir det ju en extrapoäng att publicera den här artikeln där.

Nyligen gjorde du ett utspel som gick ut på att reklamskatten ska slopas. Anders Borg sa sedan att det inte fanns några närstående planer på det. Sedan vänder ni i denna fråga. Hur tror du det här påverkar din ställning som politiker och beslutsfattare?

- Det vet jag inte. Vi är eniga i alliansen om att reklamskatten ska avvecklas. Sedan har Anders Borg inte ansett att det inte är möjligt i årets budget. Om det inte blir några förändringar i presstödet påverkar det så klart den här diskussionen och det gör också det faktum att dagstidningarna går ganska bra.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.