Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Det finns många kassa appar därute"

Publicerad: 29 December 2010, 05:42
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:26

Det är snart nyårsafton - och dags att summera 2010. Dagensmedia.se bad tre experter att utse årets bästa - och sämsta - app.


Kristin Heinonen, Good Old

Vad var årets bästa app?

– Vi på Good Old vill slå ett slag för en app som visserligen inte är släppt i år, men som bara blir starkare och starkare. "RunKeeper" är ett exempel på hur mobilen förvandlas till en personlig coach. Det är häftigt att en app kan skapa och förstärka ett beteende och, till exempel, hjälpa oss att träna mer regelbundet. Det är också ett case där en enskild utvecklare med en stark idé kan utmana och gå förbi jättar som Nike. Applikationer och webbtjänster inom hälsa är en stark trend som vi bara sett början på.

Och den sämsta?

– Det finns många kassa appar därute och det går inte att peka ut en enskild. Men flera svenska tidningar har släppt Ipad-appar som faktiskt ger en sämre användarupplevelse än att surfa på den vanliga sajten. Varför ska man köpa en pdf-version av en tidning till Ipad där jag inte ens kan klicka på rubriker och som dessutom kostar mer än ett lösnummer i papper?

 

Fredrik Hallberg, Bright Media

Vad var årets bästa app?

– Den bästa appen tycker jag är "Talking Tom", där det är en katt som upprepar det man säger. Den är otroligt rolig, kanske lite banal men för en 2,5-åring så är den det roligaste på planeten. Jag tycker att den är väldigt kreativt skapad och det är ett spel som verkligen använt det interaktiva spelrummet. På andra plats kommer "GoSkyWatch" där man riktar kameran mot himlen och telefonen berättar vad det är man ser.

Och den sämsta?

- Det finns en jävla massa. Alla magasin tycker jag är dåliga, till exempel "Wired". De är alldeles för tunga. De tar för lång tid att ladda, det går inte via 3G. De har för mycket filmer och annat. De har inte tagit vara på formatet.

 

Emanuel Karlsten, Expressen

Vad var årets bästa app?

– Angry Birds. Alla känner till den, alla snackar om den och från valfri jobbtoalett hörs ljudet av röda fåglar som slungas mot gröna grisar. Den finske skaparen Peter Vesterbacka har lyckats balansera ett spel som är lika banalt som beroendeframkallande. Vuxna män liksom adrenalinfyllda barn fastnar timmar i spelet för att slå sitt eget eller någon annans rekord. Kanske fångade Timbuktu känslan bäst: "Jag inser nu att det inte kommer finnas tid i livet till något annat än Angry birds".

Och den sämsta?

Alliansens gemensamma app bjöd på ett kylskåp och några kylskåpspoesimagneter där man fick forma valbudskap av alliansens värdeord. Och mer? Nej, det var allt. Totalt intetsägande, forcerat och aningslöst. På många sätt är appen talande för hela den digitala valrörelsen. Det var oftare viktigare att finnas på alla plattformar, än att förstå vad man gjorde där. Ibland är det bättre att bara låta bli.

Ardalan Samimi

Marie Larsson

dagensmedia.redaktion@almamedia.fi

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.