Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Den livsfarliga nyhetstorkan"

Publicerad: 2 Juli 2002, 04:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

Kjell Eriksson, programledare i P3, är dagens sommarpratare. Han skriver om det som är viktigare och seriösare än alla badtemperaturer, mjukglasstester och bocciaspelregler i världen - den livsfarliga nyhetstorkan.


Något slog mig förra sommaren när jag reste utomlands och när jag efter två veckors utlandsvistelse steg på planet hem och fick en svensk tidning för första gången. Vid ett sådant tillfälle undrar vi ju vad som hänt därhemma.

Den pryddes av höstens nya mobiltelefonmodeller. Tidningen kunde lika gärna varit en katalog från Clas Ohlson. Denna torka tänkte jag först och gick igång där ombord, flaxade med armarna och bläddrade hysteriskt och tänkte just bara - fy sådan torka. Det var fyllda sidor med kräfttester och badtemperaturer och för ett ögonblick hann jag tänka att så här får det väl ändå inte vara? Nu hann andra före mig. Kollegor började diskutera nyhetstorkan, det skrevs om nyhetstorkan i tidningarna och om jag inte minns fel diskuterades den i tv. Men det är ju just det som blivit den största öknen senaste tiden. Min egen text som du just nu läser. Torkan blir så påtaglig att till och med torkan blir en nyhet.

Nu är vi här igen. Mjukglasstester och bocciaspelsregler med sommarens grilltips. Sen fylls tv och radio med det som kritikerna kallar lättsamma sommarprogram. Och då ska det klagas, för inte får man väl sitta på bästa sändningstid och flabba i sommar? Men när får man då göra det när moralmedierna går igång. Jag menar, herregud här sitter jag och skriver och just i detta nu är det klarblå himmel och tjugofemgrader varmt.

Ärligt, så har jag bara lust att ta tangentbordet och slänga ut det genom fönstret. Sen vill jag slita åt mig en handduk och ett par badbrallor och kasta mig i närmsta sjö. Det är också vad jag kommer att göra tillsammans med miljoner andra. Får jag tag i en tidning på vägen är det så illa att jag går direkt till badtemperaturerna och passerar mjukglasstesten utan att passera den ack så viktiga krigsrapporteringen. Fy satan för att bada kallt tänker nog både du och jag. Fast jag får göra det med gott samvete för jag har ju skrivit någonting som är viktigare än badtemperaturer. Jag har ju tagit upp något seriöst. Den livsfarliga nyhetstorkan.

Kjell Eriksson

kjell.eriksson@p3.sr.se

Mer om dagens sommarpratare:

Kjell Eriksson är sedan sju år tillbaka anställd på Sveriges Radio P3. Sänder för närvarande programmet "Sovmorgon", men har även flaxat runt här och var i tv. "Humorlabbet, Pippirull, Sajber och Morgonpasset är några exempel på program han jobbat med. Ibland har han gett igen i "Kjell ger igen" och är den som intervjuat alla partiledare som "Kjelleman".

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.