Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Virala raketer kan gå att styra"

Publicerad: 22 februari 2019, 10:16

Magnus Johansson, Nordenchef på Sizmek.

Foto: Janne Næss

Hittills har förmågan att förutsäga viralt innehåll handlat om en kombination av intuition och erfarenheter. Men det går också att jobba med dataanalys, menar Sizmeks Nordenchef Magnus Johansson.


Ämnen i artikeln:

SizmekMagnus Johansson

Att bli viral är drömmen för de flesta i vår nya sociala medievärld – inte minst marknadsförare. Oberoende av om det handlar om Facebookinlägg, blogginlägg eller nyhetsartiklar vill upphovspersonerna oftast att de ska få stor spridning. Det gäller journalister, bloggare, influencers, många individer i egenskap av privatpersoner och, inte minst, annonsörer som vill synas i samband med viralt innehåll.

Vad gäller annonsering är den uppenbara anledningen att få en större och bredare exponering. Men det finns fler skäl, som de här:

• Viralt innehåll väcker ofta känslor, vilket gör det enklare att nå fram till en diversifierad samling människor.

• Folk som tar del av viralt innehåll är ofta glada.

• Viralt innehåll växer organiskt, inte för att storebror i form av ett betalande företag driver på. Det kan bidra till trovärdighet.

• Att det ofta är människor i egenskap av privatpersoner som publicerar och delar viralt innehåll visar att de står för innehållet, vilket också kan öka trovärdigheten.

• Vad gäller spridningen handlar det inte bara om reda siffror här och nu, utan även om att viralt innehåller ofta fortsätter att spridas över lång tid. Det ger en chans att fånga in den eftertraktade långa svansen.

Inte bara intuition

Viralt innehåll är alltså eftertraktat. Men hur kan man som annonsör veta när innehåll har potential att bli viralt? Om man hänger på när innehållet redan är viralt är det oftast för sent, då har andra lagt beslag på annonsplatserna. Och det är bråttom, innehåll som blir viralt når oftast störst spridning inom åtta till tolv timmar efter att det publicerats.

Hittills har förmågan att förutsäga viralt innehåll handlat om en kombination av intuition och erfarenheter. Vissa personer är bara bra på att nosa fram innehåll som kommer att bli populärt. Men det går även att jobba metodiskt.

Det här betyder naturligtvis inte att intuition och erfarenheter har blivit värdelösa – intuitionen kommer alltid att vara viktig och central för framgångsrik kommunikation. Det ideala kan så klart vara en kombination av sådana förmågor (från erfarenhet och känsla) och dataanalys.

I botten för arbetssättet finns enorma mängder av trafikdata för många sajter. Genom olika typer av kategorisering, analyser av innehåll och undersökningar av olika förhållanden, till exempel säsongsberoende, går det att få en bild av vad som kännetecknar innehåll som blir viralt.

Baserat på de analyserna och ytterligare analyser av nytt innehåll går det att förutsäga dess potential för stor spridning. Kryddat med rekommendationer om när man bör köpa annonsutrymme på olika platser och tillgång till mätverktyg ges nya möjligheter att utveckla arbetet med kampanjer.

Enklare att prova sig fram

Kärnan i det nya arbetssättet är inte bara att få rekommendationer av förhoppningsvis hög kvalitet, utan även att på ett effektivt sätt kunna prova sig fram och lära sig av erfarenheter, i stället för att enbart lita på intuition. 

Ett tänkbart sätt att jobba är att vissa kör på i traditionell stil med magkänsla och historiska lärdomar, medan andra baserar beslut på dataanalys. Sedan kan man jämföra utfallen, för att besluta om framtida strategier. 

Hur man än gör ger avancerad dataanalys en chans att sköta annonsplaceringen på ett mer rationellt och effektivt sätt.

Magnus Johansson
Nordenchef Sizmek

Ämnen i artikeln:

SizmekMagnus Johansson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.