Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vem bär ansvaret för brand safety?”

Publicerad: 23 maj 2019, 07:14

Alexander Lydecker är chief commercial officer på Bonnier News.

Foto: Press

Jakten på räckvidd i målgrupper som överger linjär-tv har inneburit att annonsörer i vissa fall gjort avkall på brand safety. Ett avkall som inte har varit nödvändigt, skriver Alexander Lydecker, CCO på Bonnier News.


Ämnen i artikeln:

Bonnier News SalesBonnier NewsAlexander Lydecker

Under de senaste veckorna har det blivit tydligt att det gör skillnad var din reklamfilm syns. Den pågåenden debatten är dock inget nytt på något sätt. För bara två år sedan rasade diskussionen om miljö och kontext i samband med att bland annat Procter & Gambles reklamfilmer visats på Youtube i samband med användarinnehåll som kunde kopplas till bland annat IS och nazister. 

Är vårt minne så kort? 

Idag har debatten om media och medieköp nästan ersatts av debatten om val av plattform, adtech/martech-kostnader och om programmatiska köp ger mer eller mindre effekt än traditionella köp. Och den konstanta och eviga debatten om brand safety så klart.

Det verkar för många i debatten vara svårt att se kopplingen i valet av plattform och den naturliga sammanlänkningen med vilken nivå av brand safety som kan garanteras. Och vad är skillnaden idag mellan någon som utger sig för att tillhandahålla en plattform för content och att vara ett mediehus? Finns det ens någon skillnad?

Denna fråga bör inte vara svår att besvara. Ett mediehus har ansvariga utgivare, redaktioner som granskar innehåll innan publicering, och instanser som fungerar och agerar som kontrollerande motparter gentemot oss mediehus. 

Jakten på räckvidd och frekvens i de målgrupper som alltmer börjar överge linjär-tv har inneburit att det i vissa fall har gjorts avkall på brand safety – omedvetet eller medvetet. Ett avkall som inte har varit nödvändigt. 

2019 är året då andelen av befolkningen som dagligen tittar på rörligt online blivit lika stor som den andel som dagligen tittar på linjär-tv. Och PUT:en fortsätter minska år för år. 

Vi publicister äger vårt content. Vi har ansvariga utgivare. Allt som publiceras görs i våra egna nätverk. Brand safety är en grund och förutsättning för vårt arbete.

Utbudet av plattformar, format, placeringar, lokalt content, globalt content har aldrig varit högre än idag. Men viljan att experimentera med mixen av plattformar och format verkar inte hängt med. Varför är det så? Var är allt skryt om att ha hittat ”the secret sauce” för den bästa mixen av lokala och globala plattformar och den högsta kostnadseffektiviteten?

Varför pratar vi så mycket om att ta risker, men när annonser hamnar bortom kontroll och i fel kontext så verkar de flesta ångra sig djupt att man överhuvudtaget tog en risk. Om man kände så – varför tog man risken överhuvudtaget?

Alexander Lydecker
CCO, Bonnier News

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.