Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Vad kan dina sökord göra för dig?

Publicerad: 3 september 2019, 06:00

Joy Nandy, SEM Director på OMD Sweden.

Hur kraftfullt kan ett sökord egentligen vara? Vilka effekter kan ett väl valt sökord ge för marknadsföringen? För att ta reda på det behöver vi gå djupare in på ämnet och undersöka vad som ligger bakom ett sökord, skriver OMD Swedens Joy Nandy.


Ämnen i artikeln:

Joy Nandy

Budgetering och planering inför det nya året, funderingar kring vad man kan göra för att nå, utveckla och förbättra sina försäljningsmål. Hur gör man det på det mest effektiva sättet? Sökmotorsmarknadsföring? Vilka sökord ska man använda? Vad kommer de här sökorden att ge oss i resultat? Alla har någon gång hört talas om sökord – men hur bör man egentligen jobba med dem?

På internet söker konsumenter efter snabb och lättillgänglig information som kan hjälpa individen att ta snabba och korrekta beslut. Hittar sökaren det hen är ute efter krävs det inte mycket innan sökaren fattar ett beslut/blir kund. Går vi över till företagets perspektiv behöver företaget förstå hur de kan vara relevanta vid rätt tidpunkt. Därav blir det i högsta grad relevant för företaget som marknadsförs att förstå vilka sökord deras potentiella kunder använder sig av vid olika beslutsfaser i deras konsumtionsresa. Att buda på rätt sökord är dock inte allt som krävs här. Det gäller även att företaget har ett relevant budskap som förmedlas till och tilltalar den potentiella kunden. Olika faser betyder oftast att kunden behöver hjälp med att hitta svar på olika frågor under resans gång. Det blir därav viktigt att förstå vikten av alla ”touch points” på vägen och inte lägga all vikt på enbart det sista eller första klicket. Mer om detta hittas genom att Googla ”Attribution model search”. Vidare är det av största vikt att identifiera om den potentiella kunden söker efter information från en mobil, dator eller annan enhet och vilken enhet som leder till det slutgiltiga beslutet/konverteringen. Under senare år har konverteringsgraden ökat markant, inte minst på mobila enheter, i takt med den mobila utvecklingen och med att websidor mobilanpassas, från att ha varit runt 0,9 procent under år 2015 till att ligga på 2,63 procent under Q2 2018 (Smart insights*). Tittar vi lite närmare på olika kanaler och hur dessa leder till konverteringar av sökare till kunder kan vi se att det betalda söket (SEM) är tvåa efter e-post som är överlägset etta. Detta kan återspegla till det faktum att e-postlistor oftast innehåller redan befintliga kunder.

Vart är vi på väg när det gäller SEM?

Med dagens automatisering av flera element inom den digitala marknadsföringen, så som budstrategier, A/B tester, länkverifiering, materialhantering osv, kommer frågan; vart är vi på väg med den digitala marknadsföringen och mer specifikt sökmotorsmarknadsföringen? Trenden visar att många som annonserar känner att man tappar kontrollen med all automatisering vilket leder till att annonsören försöker få tillbaka kontrollen över vad som sker i deras konton. Men hur gör annonsörer som vill hänga med i utvecklingen och lyckas få ett bättre resultat (vilket automatiseringen hjälper en att uppnå), samtidigt som kontrollen bevaras och chansen att kunna analysera den data som genereras med insatserna finns kvar? Svaret finns i framtiden – det vi kan svara på nu är dock att den data vi får ut i dag kring sökord man använder sig av är tillräcklig för att förbättra och styrka sina resultat när det kommer till investeringar kring SEM. 

SEM kan i dagens digitala marknadsföringslandskap hjälpa till med allt ifrån varumärkesuppbyggnad, jämförelser och kundbearbetning till slutgiltigt köp – vilket visar på tyngden av denna kanal. Det är därav viktigt att man fokuserar på alla sökord som varit med i hela konsumtionsresan på något sätt (genom klick som inte lett till konvertering eller klick som lett till delmål och så vidare). Det är lätt att blunda för och pausa  sökord som inte är första eller sista klicket innan konverteringen för att man tror att det kommer bidra till en högre ROI (return on investment) genom nedskärning av kostnader. Detta kommer i slutändan egentligen att leda till en lägre ROI och färre konverteringar då man missar att vara med under hela konsumtionsresan och därav missar potentiella kunder. Exempelvis kan ett sökord som inte leder till en konvertering vara ett som leder till att den potentiella kunden läser om produkten vid ett tidigare tillfälle vilket väcker ett intresse inför framtiden. Genom attributionsmodellering har vi sett att sökord inte ska värdesättas med heltal (1 eller 0) och i stället med små delar, decimaler, beroende på vikten av det specifika sökordet under hela köpresan. En anfallare gör många mål men skulle inte lyckas med det utan sitt lag. På samma sätt gäller det att tänka kring sökord. Med andra ord ska man vara aktsam så att man inte missar vad ens sökord – alla ens sökord – kan göra för en.

 

Joy Nandy

SEM Director (OMD Sweden)

 

Källor: https://www.smartinsights.com/

Ämnen i artikeln:

Joy Nandy

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.