Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Utgivarna: Vi kan aldrig acceptera Kinas påtryckningar

Kinas ambition att exportera en modell av censur och kontroll av det fria ordet är ett allvarligt hot mot en global pressfrihet. Det kan vi aldrig i tysthet acceptera, skriver föreningen Utgivarna.

Publicerad: 21 november 2019, 09:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Viveka Hansson, ordförande i Utgivarna. Fotograf: Pär Bäckstrand


Ämnen i artikeln:

UtgivarnaViveka Hansson

Föreningen Utgivarna, som samlar svenska publicister, ser med oro på den eskalerande brist på respekt för yttrandefriheten som den kinesiska ambassaden i Sverige gett uttryck för i samband med utdelningen av Tucholskypriset. Ett pris som delats ut av Svenska PEN sedan 1985 till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller journalist.

När Kinas ambassadör riktar påtryckningar mot medier såväl som svenska politiker och i diffusa ordalag pratar om ”konsekvenser för Sverige”, handlar det om mer än organisationen Svenska PEN:s rätt att självständigt fatta beslut om vem som ska få pris, i det här fallet den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Enligt Reportrar utan gränser har pressfriheten i Kina sjunkit. Kontrollen över medborgare och medier med hjälp av data och nya digitala redskap har ökat. Det blir allt svårare för utländska korrespondenter i Kina att göra sitt jobb, och i Sverige sker regelbundet verbala angrepp på svenska medier som anses förmedla fel bild av Kina, en del av dem listade på kinesiska ambassadens hemsida.

Utvecklingen i Kina är relevant att bevaka ur många aspekter. Det Kina gör inom exempelvis klimatområdet kan ge global effekt. För techbranschen är Kina högintressant. Och längs den så kallade Nya Sidenvägen har landet investerat enorma summor i utländska företag, inte minst när det gäller infrastruktur.

Ambitionerna att även exportera en modell av censur och kontroll av det fria ordet är dock ett allvarligt hot mot en global pressfrihet.

Det kan vi aldrig i tysthet acceptera.

Föreningen Utgivarna vill uttrycka sitt kraftfulla stöd för Svenska PEN, samt alla de författare, journalister, opinionsbildare eller medborgare världen över som vill uttrycka sina åsikter.

 

Viveka Hansson, TV4 (ordförande för Utgivarna)

Anna Careborg, Svenska Dagbladet

Anne Lagercrantz, SVT

Björn Löfdahl, Sveriges Radio

Carl-Johan Bergman, Mittmedia

Casten Almqvist, TV4

Cecilia Roos, UR

Charlotta Friborg, SVT

Cilla Benkö, Sveriges Radio

Hanna Stjärne, SVT

Helle Klein, Dagens Arbete

Jan Helin, SVT

Jeanette Gustafsdotter, TU – Medier i Sverige

Jonas Eriksson, TT-gruppen

Kerstin Neld, Sveriges Tidskrifter

Marcus Melinder, Norran

Olov Carlsson, Dagens Samhälle

Patrik Hadenius, Utgivarna (vd)

Sofia Wadensjö Karén, UR

Sture Bergman, VK

Thomas Mattsson, Expressen

Unn Edberg, Vi

Åsa Sjöberg, TV4

 

Utgivarna är en intresseorganisation för publicistiska medieföretag i Sverige. Medlemmar i Utgivarna är SVT, Sveriges Radio, UR, Sveriges tidskrifter, TU – Medier i Sverige och TV4.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

UtgivarnaViveka Hansson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.