Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

TV4: Regeringen måste vakna och ompröva politiken

Antalet besök för att se svensk film har halverats jämfört med 2014, visar Sveriges biografägareförbunds siffror. Det är alarmerande – och borde få regeringen att reagera och skapa rätt förutsättningar, skriver Åsa Sjöberg, innehållsdirektör TV4 och C More.

Publicerad: 22 januari 2020, 14:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Verkligheten inom svensk film allt annat än glitter och paljetter”, skriver TV4 och C Mores innehållsdirektör Åsa Sjöberg.


Ämnen i artikeln:

TV4C More

I veckan gick årets Guldbaggegala av stapeln. Det är Sveriges största filmgala och syftet är att uppmärksamma svensk film. Men i år menar många att galan snarare uppmärksammade tillståndet inom svensk film. Om det stämmer så är verkligheten allt annat än glitter och paljetter. Totalt backade nämligen andelen biobesök då det visades svensk film med 31 procent jämfört med 2018. Antalet besök för att se svensk film har därmed halverats jämfört med 2014 enligt Sveriges biografägareförbund. Det är alarmerande siffror som borde få regeringen att vakna till och ompröva politiken.

Svensk kulturpolitik ska självklart inte bedömas efter vilka filmer kulturministern väljer att se på. Men när Amanda Lind berättar att hon inte sett en enda av de nominerade filmerna på årets guldbaggegala och i stället tittar på ”stora blockbusters” blir det lite av ett ofrivilligt självmål i svensk filmpolitik. Med regeringens brist på strategi för att motverka illegal streaming, uteblivna produktionsincitament, höjd biomoms och klåfingrighet i hur svensk film ska se ut och utformas, finns det tyvärr en risk att det endast är just amerikanska blockbusters som till slut finns kvar.

”Verkligheten inom svensk film allt annat än glitter och paljetter”

Sedan Amanda Lind tillträdde som kulturminister har hon och regeringen gång på gång utlovat de produktionsincitament som behövs för att förutsättningarna i Sverige inte ska sticka ut jämfört med övriga Europa. Trots detta har de uteblivit och annat har prioriterats. Jag har respekt för att politik, även inom kulturen och den kreativa näringen, handlar om att prioritera. Men här prioriterar uppenbarligen regeringen fel saker. Det behövs både bredd och credd inom svensk film. Mycket talar för att ett införande av produktionsincitament skulle gynna den breda publiken. Om enbart den smala kulturen som når få, om än så viktig, ensidigt prioriteras av regeringen riskerar hela legitimiteten för kulturpolitiken ytterst att urholkas bland skattebetalarna.

”Vi i branschen ska ta vårt ansvar men politiken måste i sin tur ta sitt för att skapa rätt förutsättningar för svensk film”

Samtidigt är inte införandet av produktionsincitament hela lösningen på problemen inom svensk film. Mer behövs och mer borde redan ha varit på plats. Det är välkommet att det äntligen rör på sig i frågan om skärpt lagstiftning om grovt upphovsrättsbrott. Bekymret med illegal streaming slår hårt mot en bransch som redan är mycket ansatt av global konkurrens. TV4:s egna beräkningar visar att vi uppskattningsvis förlorar drygt 150 miljoner kronor varje år i uteblivna intäkter som ett resultat av den illegala streamingen. Förlusterna för branschen som helhet är naturligtvis betydligt högre än så. Det är medel som i stället hade kunnat gå till nya satsningar på innehåll så som svensk film och dramaproduktion som publiken uppskattar. Enligt en undersökning av Mediavision från 2017 sade sig över hälften av 15-24-åringarna i Sverige ha tittat på film eller tv-serier på så kallade priratsajter och 2018 uppgav hela 21 procent av svenskarna i åldern 15-74 år att de laddat ned eller strömmat filmer och tv-serier via illegala webbsidor. Motsvarande andel i de nordiska grannländerna är betydligt lägre. Situationen kräver åtgärder här och nu och skärpt lagstiftning räcker inte.

En bra start på kulturpolitiken under det nya decenniet skulle vara om regeringen upphörde med att kasta frågan mellan departementen och i den kommande vårändringsbudgeten nu inför produktionsincitament och tar fram en seriös strategi för hur illegal streaming ska motverkas på alla fronter. Vi i branschen ska ta vårt ansvar men politiken måste i sin tur ta sitt för att skapa rätt förutsättningar för svensk film.

 

Åsa Sjöberg

Innehållsdirektör TV4 och C More

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TV4C More

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News