Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SVT bemöter Jan Schermans EU-kritik

Publicerad: 22 maj 2019, 12:45

Foto: Jan Danielsson/SVT

REPLIK. I en debattartikel i Dagens Media riktade Jan Scherman stark kritik mot SVT:s EU-bevakning. I en replik svarar nu SVT på kritiken.


Ämnen i artikeln:

SVTEUSVT PlayJan Scherman

Jan Scherman skriver att det var en miss av SVT att inte direktsända debatten där de europeiska partigruppernas toppkandidater för posten som EU-kommissionens ordförande möttes. I det har han rätt. Debatten bevakades i Aktuellt och SVT:s korrespondent i Bryssel analyserade live under pågående debatt. Samtidigt bandades debatten för att sändas i efterhand och anledningen var att vi ville texta sändningen eftersom SVT har höga krav på tillgänglighet. Men vi hade även kunnat erbjuda tittarna att se debatten direkt otextad.  

Däremot ställer jag inte upp på beskrivningen att SVT:s EU-bevakning på det stora hela varit ”klen”, som Scherman skriver. Det stämmer att antalet specialbeställda timmar är 15 i broadcast-tv, som Scherman skriver i sin krönika. Men EU-valet har bevakats så gott som dagligen i många veckor nu i program som Morgonstudion, Aktuellt, Rapport, Agenda, Korrespondenterna, Opinion Live och SVT Forum. Liksom inför riksdagsvalet har det varit ett medvetet val att utnyttja de stora nyhets- och samhällsprogrammen där den stora broadcastpubliken också finns. Och – inte minst – har EU-valet bevakats digitalt. 

I samband med riksdagsvalet gjorde opinionsinstitutet Novus en undersökning för SVT:s räkning. En av slutsatserna stack ut rejält och förvånade oss. Det var den närmast explosionsartade ökningen för SVT Nyheter online när det gäller både räckvidd hos förstagångsväljarna och förtroende (+ 20 procentenheter jämfört med tidigare val).

Den insikten tog vi med oss in EU-vals-bevakningen. Vi har fokuserat hårt på tillgänglighet och inspiration digitalt i både SVT Play och SVT Nyheter. Vi har byggt interaktiva verktyg för väljarna i form av till exempel Valkompassen och Partiduellen och vi har en särskild satsning mot förstagångsväljarna i Play och på Instagram. En enkel sökning på svt.se ger 243 artiklar med tema EU-val. 

Hur SVT bevakat EU-valet kan man läsa här https://kontakt.svt.se/guide/sa-arbetar-vi-med-eu-valet

SVT måste tåla kritik, och nog finns det saklig sådan i Schermans text. Min uppfattning är dessutom att Europapolitikens betydelse för svenskarna tyvärr röner ett oförtjänt svalt intresse hos både allmänhet och journalistkår. Men i dessa tider, då vi ser snabba skiften hos publiken från broadcast till online, är det viktigt att även vårt digitala utbud tas med i utvärderingen. 

Helena Olsson, beställare Nyheter Samhälle Dokumentär
SVT

Ämnen i artikeln:

SVTEUSVT PlayJan Scherman

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.