Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Stim: ”Politikerna har köpt nätjättarnas bild av upphovsrätten”

Publicerad: 6 mars 2019, 10:02

Thorbjörn Öström, senior juridisk rådgivare på Stim.

Stim häpnas av alla felaktigheter som förekommer i debatten om nya copyrightdirektivet, och över hur svenska politiker köpt nätjättarnas hårdvinklade problembeskrivning. Det skriver Stims jurist Thorbjörn Öström.


Ämnen i artikeln:

YoutubestreamingEUSpotify

Vi lyssnar idag allt mer på musik via digitala delningstjänster som Youtube. Samtidigt är lagarna som reglerar upphovsrättsskyddat material hos nätjättarna nästan 20 år gammal, vilket orsakar problem som behöver adresseras.

Inom kort kommer därför Europaparlamentet ta ställning till ett nytt, kompromissat förslag till copyrightdirektiv. Upphovsrätten är helt central för Sveriges kulturella och kreativa sektor och direktivet har ett brett stöd inom hela kultur- och mediesektorn, av kulturskapare och konstnärer, journalister, förlag och tidningsföretag, det vill säga just de vars hela existens är beroende av möjligheter att nå ut, yttrandefrihet och en konstruktiv fördelning av de intäkter som genereras. 

Vi som följt frågan under lång tid har också sett en kraftigt förändrad debatt. Från att ha intresserat väldigt få, har intresset sent omsider fått stora proportioner. Det är förstås bra, men frågan är på vilken grund? Vi har häpnats av den mängd felaktigheter som förekommit i debatten och hur svenska politiker ensidigt köpt en hårdvinklad problembeskrivning formulerad av de stora nätjättarna. Och detta helt oberoende av vad som faktiskt står i direktivet. 

Förslaget går ut på att modernisera upphovsrätten och ge förutsättningar för att de som skapar det kulturella innehållet på plattformar som till exempel YouTube, ska få ersättning när plattformarna tjänar mycket pengar på det. Detta är kärnan i direktivet, att de stora plattformarna som använder upphovsrättskyddat material i vinstsyfte, ska ta ansvar, lösa licens och betala för sig. 

Ett annat viktigt syfte som det varit förvånande tyst om är att skapa en rättvis konkurrenssituation mellan streamingtjänster som idag behöver betala, som Spotify, och delningstjänster som hamnar i gråzonen, till exempel Youtube. Organisationen Bildupphovsrätt har lyft det absurda i att bilder som Hallands konstmuseum lägger upp på sin hemsida måste avtalas och betalas för, medan Google istället kan tjäna pengar på bilderna utan att behöva det.  

Kritiken mot direktivet består i en mängd mer eller mindre vilda påståenden att yttrandefriheten skulle begränsas, att allmänheten skulle få sämre tillgång till kultur och att mindre företag skulle drabbas hårdare än andra. Det stämmer helt enkelt inte. 

Det senaste kompromissförslaget adresserar den oro som funnits. Det är nu tydligt att rätten att parodiera och citera inte får påverkas negativt, utan istället får ett skydd som täcker hela Europa. Memes och roliga bilder kommer fortsätta kunna spridas som vanligt.

Direktivet har inte som syfte att blockera innehåll, utan tvärtom skapa förutsättningar för att det ska kunna spridas ännu mer. Kulturskaparna är beroende av att kunna sprida sitt material, därför är direktivets kärna att plattformarna ska teckna licenser med dem.

Även användare som laddar upp material får genom direktivet ett mycket bättre skydd än idag, då plattformarna blir de som ska ta ansvar, inte den enskilde. 

Direktivet innehåller också många andra viktiga delar. De politiker som nu säger nej till moderniseringen säger därför i praktiken också nej till utvecklad distansundervisning, digitaliseringen av kulturarv, avtalslicenser för skolor och bibliotek samt en stärkt ställning för kulturskapare som avtalspart. 

Området upphovsrätt i en digital kontext kan tyckas komplicerat, men är helt centralt för Sveriges kulturella och kreativa näringar. Men att något verkar krångligt är ingen ursäkt för att luta sig på redan färdiga rubriker, formulerade av någon annan. Nu är det dags för svenska beslutsfattare att bilda sig en välgrundad syn och förstå de betydande förändringar som gjorts under processens gång. Vår uppmaning till svenska beslutsfattare nu är anspråkslös: Läs direktivstexten som ligger för beslut. 

Thorbjörn Öström, senior juridisk rådgivare på Stim

Ämnen i artikeln:

YoutubestreamingEUSpotify

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.