Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Jan Scherman: ”Statens agerande i Telia måste granskas”

Någon riksdagspolitiker borde anmäla både den nuvarande och den före detta näringsministern till Konstitutionsutskottet – Ibrahaim Baylan respektive Mikael Damberg, skriver Jan Scherman.

Publicerad: 11 november 2019, 07:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TV4Jan SchermanTelia

Skälet är de allt märkligare turerna kring Telias köp av TV4, där staten som huvudägare gått från total passivitet till full offensiv genom att avskeda delar av Telias ledning och öppet argumentera emot den affär som Telia-styrelsen i full enighet bedömt vara den bästa för företaget. 

Nästan alla i vårt land har en relation till Telia. En gång i tiden kom dåvarande Televerket och installerade telefonen med jack i väggen. Min svärmor jobbade där ett helt yrkesliv och fick en bordstelefon i ädelträ när hon pensionerades. 

Telia är vår största teleoperatör. Stora i Norden och efter en serie skandaler inte längre kvar i länder som Uzbekistan och Azerbajdzjan. Telia blev aldrig en folkaktie. Men snart driver detta Telia de folkligt populära tv-företagenTV4, C More och MTV3 i Finland. 

Just den kombinationen – att vara telekombolag och mediebolag – gör inte bara Telia unikt som bolag. Telias makt över oss enskilda blir också unikt stor. Det gäller min mobil, mitt surfande och min nyhetsförmedling. 

När Telia med sin dåvarande vd Johan Dennelind och styrelseordförande Marie Ehrling förra sommaren berättade att de skulle köpa Bonnier Broadcasting för 9,2 miljarder kronor sa näringsminister Mikael Damberg att han blivit tagit på sängen. Sanningen är att Damberg själv valt att avstå från en styrelsepost i Telia, trots att staten med sina 37 procent är största ägare. 

Sedan fortsatte Damberg med att varna för att TV4:s sändningstillstånd i det digitala marknätet riskerade att dras in. Utspelet kan ses som ett oförblommerat försök att påverka Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, som ska dela ut dessa sändningstillstånd för tv utan politisk påverkan.

Den nya näringsministern Ibrahim Baylan har fortsatt i samma stil. Dessutom i rask takt medverkat till att Telias valberedning sparkat Marie Ehrling, och enligt initierad källa hade samme minister också klargjort att Johan Dennelind borde avgå. Samma källa konstaterar att Johan Dennelind inte kickades, utan själv sa upp sig i protest mot statens agerande. Valberedningens ordförande i Telia heter Daniel Nordström och är tjänsteman på Näringsdepartementet. Hans chef är alltså minister Baylan. Är det någon som tror att det är brandvägg mellan tjänsterummen? 

Mina uppgifter pekar också på att staten agerat aktivt i Bryssel och argumenterat mot köpet av Bonnier Broadcasting. Alltså en huvudaktieägare som försöker stoppa en affär som andra aktieägare i majoritet bedömt vara det bästa för firman. Också det unikt. Självfallet har Ibrahim Baylan dementerat uppgifterna. Ord står mot ord.

LÄS ÄVEN: Uppgifter – regeringen bedriver aktivt lobbyarbete emot Telias köp av TV4 

Telias valberedning har utsett Lars-Johan Jarnheimer till ny ordförande i Telias styrelse. Han är också styrelseordförande i danska mediebolaget Egmont, som äger en av TV4:s konkurrenter – TV2 i Norge. Dessa båda medieföretag brukar slåss om viktiga sporträttigheter, filmer och tv-serier. Vilken stol sitter den förträfflige Jarnheimer på när Premier League blir till salu nästa gång? Hur tänkte staten och valberedningen kring detta jävsförhållande?

I det blivande mediebolaget Telia återfinns nu en styrelse, som i stort sett totalt saknar kompetens om den vakthållning kring yttrandefrihet och oberoende, som är grundläggande för den som till exempel bedriver nyhetsförmedling och grävande journalistik. I Telia-styrelsen sitter Rickard Gustafsson, vd i flygbolaget SAS. En annan ledamot är Martin Tivéus, vd för det privata vårdföretaget Attendo. Undantaget är möjligtvis Anna Settman, som för många år sedan hade visst affärsansvar på tidningen Aftonbladet. 

Statens klåfingrighet med Telia är illavarslande. 

LÄS ÄVEN: Nya medieaffärer på gång – regeringen väljer att vara passiv 

Jag var inledningsvis positiv till Telias förvärv av Bonnier Broadcasting – att det äntligen skulle kunna skapas ett medieföretag med resurser att bättre stå emot internationella giganter som Netflix, Facebook, Youtube, Google, eller Amazon. Statens agerande har gjort mig tvivlande. Jag tycker att Riksdagens konstitutionsutskott, KU, som har till uppgift att granska statsrådens ämbetsutövning, bör ta sig an näringsministrarnas hantering av Telias köp av TV4, C More och MTV3 så att fakta kan läggas på bordet om deras klåfingrighet. Riksdagsledamöter har också rätt att kalla ministrar till riksdagen för att svara på frågor. Men annars flitiga frågeställare och KU-anmälare har inte lyft ett finger. Riksdagens passivitet i fallet Telia och Bonnier är också illavarslande.

Det spelar ingen roll att EU inom kort offentliggör sitt godkännande av Telias köp av Nordens största kommersiella tv-koncern. Statens agerande behöver synas så det syns i offentligheten! 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jan Scherman

Diversearbetare inom media

Ämnen i artikeln:

TV4Jan SchermanTelia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.