Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Smartclip: Därför bör annonsörer ha en en total videostrategi

Publicerad: 11 juni 2020, 13:01

I en tid där videoinnehåll diversifierar och dominerar onlinemiljöer måste byråer och annonsörer anpassa sin strategi, skriver Jonas Rundgren, managing director på smartclip Nordics.

I en tid där videoinnehåll diversifierar och dominerar onlinemiljöer måste byråer och annonsörer anpassa sin strategi för att utnyttja potentialen till fullo, skriver Jonas Rundgren på Smartclip.


Ämnen i artikeln:

Smartclip

Sedan tv-reklamen introducerades år 1941 har video varit en starkt drivande framgångsfaktor för marknadsföring. I kölvattnet av digitaliseringens framfart har video förgrenats från tv-skärmen och blivit en viktig del för mediekonsumtion online. Det växande utbudet av leveransmetoder och konsumentbeteende har skapat fragmentisering men också möjligheter för videoannonsering. Annonsörer, byråer och marknadsförare bör därför anpassa sin strategi utefter format, enheter och miljöer för att utnyttja den fulla potential som videoannonsering online besitter i dag.

Video driver trafik och tillväxt

Enligt Cisco kommer video att stå för 82 procent av konsumentens onlinetrafik år 2021. Och i Europa ökade videokonsumtionen online med 65 procent mellan 2018 och 2019 enligt streaming-företaget Conviva (Convivas statusrapport för streaming, Q4 2019). Konkurrensen mellan streamingtjänster för video on demand (VOD) har nått nya höjder i år i och med Disney+ och Apple TV+ intåg på de europeiska marknaderna. Samtidigt börjar reklamfinansierad VOD (AVOD) göra större avtryck och broadcasting VOD (BVOD) skördar stor framgång i Europa.

Ökningen av digital video har även påverkat reklaminvesteringarna. År 2023 kommer de digitala reklaminvesteringarna att utgöra 60 procent av den totala globala reklaminvesteringen, detta jämfört med 46 procent 2018. Den största delen av tillväxten ligger i videoannonsering, särskilt i Europa. Medan tillväxten av digitala annonser utan video i Europa har legat på 11,8 procent under 2018, växte onlinevideo med över 30 procent samma period.

Nordiska konsumenters device-journey sett över dygnet

Den snabbt föränderliga verkligheten av videoinnehåll påverkar hur videoannonsering konsumeras och därför även hur videoannonser uppfattas. De nordiska länderna ligger i framkant vad gäller digital utveckling när det kommer till konsumentbeteende, ekonomi och infrastruktur i Europa. Danmark, Finland, Norge och Sverige rankas regelbundet bland de fem bästa länderna på Digital Economy and Society Index (DESI) som sammanställs av EU.

Vilken enhet användaren föredrar beror i stora drag på personliga preferenser, livsstil och demografi. Men tid på dygnet spelar också en stor roll i konsumentbeteendet. Under dagen ser vi hur sociala medier, mobilspel och redaktionellt innehåll konsumeras, för att sedan mot slutet av dagen övergå till videoinnehåll där long form och tv-likt innehåll tar över (se bild ovan). Med en pågående pandemi befinner sig många hemma under dagen, vilket innebär att streaming blir en dagaktivitet. Som adexchanger rapporterar tyder Nielsen-data för USA på att streaming mellan klockan 10:00 till 17:00 ökade med 39 procent i mars. Och i Sverige såg man vid en undersökning i mars att användningen av internet ökat med 60 procent under dagtid .

Anpassning, enhet och miljö är nyckeln till framgång för reklam

Vilken enhet som är bäst lämpad för en kampanj varierar beroende på målsättning, budget och budskap. Mobila enheter uppmuntrar till interaktion och är därför konverteringsdrivande. Reklam inom long-form innehåll är effektivt för att öka varumärkesmedvetenhet och identitet. Kända medievarumärken har även en märkbar haloeffekt som annonsbärare. Enligt det tyska nätverket Ad Alliance ser 74 procent av användarna ett varumärke mer positivt om det syns hos en pålitlig mediekälla. Undersökningar visar även att en videoannons i redaktionellt innehåll hos pålitliga lokala mediekällor kan ha samma effekt.

Id ag kan online-videoannonsering återspegla den kompletta marknadsföringstratten och nå konsumenten på varje steg i dennes resa till beslut. Genom att kombinera videoformat och en mix av medier kan annonsörer och byråer driva användare mot avsikt och köp. Beroende på format, miljö och enhet kan videokampanjer vara en drivkraft för såväl varumärke och påverkan som relevans, kontext eller användaraktivering.

Som en lokal aktör i branschen med över 10 års erfarenhet har vi lärt oss att sammanhang är nyckeln till att nå målgruppen på ett effektivt sätt. Annonsörer bör omfamna det fulla spektrumet som videoannonsering har att erbjuda i dag och sträva efter en total video-strategi för att utnyttja dess fulla potential.

Jonas Rundgren
Managing director smartclip Nordics

Ämnen i artikeln:

Smartclip

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.