Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

REPLIK: ”Det ärliga svaret är: vi vet inte”

Publicerad: 20 september 2019, 11:44

Kristian Lindquist och Eva Landahl, programchefer på SVT Nyheter

Vi vet inte vilken effekt ”Sverige möts” kommer att få för polariseringen. Men som kontrast till den högljudda, anonyma diskussionen på sociala medier vill vi erbjuda meningsmotståndare att mötas fysiskt, skriver SVT i en replik till Isobel Hadley Kamptz.


Ämnen i artikeln:

SVT

LÄS MER: ”SVT har inte uppfattat den flyttade åsiktskorridoren”

Satsningen Sverige möts har redan har väckt stort intresse både bland debattörer och publik. Tusentals har anmält sig för att vara med och responsen är överväldigande positiv:    

”Det nya initiativet ni tagit 'Sverige möts' tycker jag är så upplyftande. Äntligen tar en stor institution tag i det riktiga samhällsproblemet polarisering genom att föra dialog. Istället för att prata om en dialog, skapar ni plats åt just en sådan. Gläder mig enormt.”, skriver en tittare.  

En utgångspunkt för Sverige möts är frågan ”Hur polariserat är Sverige”? Vi vill nyfiket utforska detta och belysa frågan på olika sätt via olika ämnen. Ämnen som vi vet delar svenska folket åsiktsmässigt. Vi startade i tisdags och har sedan dess mött lantbrukare som diskuterar vindkraft i Horn, lokalpolitiker som pratar om Västlänken i Göteborg och krögare i Skänninge som är oense om man ska servera kött eller inte. I Skellefteåtrakten gav två kvinnor sina olika bilder av satsningar på centralort respektive landsbygd. Ungdomar i Södertälje och Stockholm har gett olika perspektiv på om man ska äta vegetariskt eller inte. En man i Västerås lyfter bensinpriset som en av de hetaste frågorna i Sverige. Åsikterna och perspektiven som förs fram är många och ryms inte i en eventuell åsiktskorridor. Oavsett hur den ser ut.   

Satsningen handlar inte bara om polariseringen som sådan. Vi vill också berätta något om Sverige. Med avstamp i de sju frågor som publiken kan svara på tar vi fram fakta och gör nyhetsjournalistik från hela landet. Det kan handla om äldreboendet Randerslund som ska servera mer klimatsmart kött eller grönskasodlaren i Älvsbyn som vill minska långa transporter av grönsaker - ”Alla grönsaker går att odla i Norrbotten”.  

Att människor tycker olika och debatterar samhällsfrågor öppet och engagerat är en viktig grund i en demokrati. Samtidigt intresserar sig forskare för hur sociala plattformar och dess algoritmstyrda flöden har påverkat tonen i debatten. Den är inte sällan hård vilket vi ville illustrera med exemplet på den socialt aktive person som medverkade i ett inslag i tisdags. 

Kommer ”Sverige möts” att minska eller öka polariseringen? Blir vi mer polariserade av att svåra frågor uppmärksammas och belyses ur olika perspektiv?   

Det ärliga svaret är: vi vet inte. Men vad vi vet är att diskussionerna på sociala plattformar ofta är högljudda såväl som anonyma - och att formen inte gynnar lyssnande. Att vi som kontrast kan erbjuda människor att fysiskt träffas, samtala och lyssna på en meningsmotståndare, är vi stolta över. Det massiva intresset för att delta visar att vi är något spåret. Människor vill träffas för att bli utmanade och lära sig nytt. Det kommer att bli spännande!  

Eva Landahl

Kristian Lindquist

programchefer på SVT Nyheter

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.