Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Outstreamvideo ställer andra krav”

Jonas Rundgren har rätt i att marknadsförare bör komplettera med outstreamvideo. Men de måste också förstå att det ställs andra krav i en icke-linjär miljö online. Det skriver Patrik Andrén, medgrundare och Creative Director på Playad Media Group.

Publicerad: 5 november 2019, 10:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Patrik Andrén, medgrundare och Creative Director på Playad Media Group.


Ämnen i artikeln:

Playad Media GroupPlayad

Jag kan bara hålla med om – och än en gång understryka – det Jonas Rundgren skriver. Marknadsförare bör komplettera sin videostrategi med formatet outstreamvideo, vilket innebär att reklamen publiceras i en redaktionell miljö som inte är videobaserad.

Men, jag tycker även att det är viktigt att informera marknadsförare om hur man bör tänka när det kommer till online video mer generellt. För det är inte så enkelt som att bara skicka ut en färdigproducerad TVC, som är anpassad för en linjär miljö, och tro att den ska göra jobbet i en icke-linjär miljö online. Man måste, liksom i all annonsering, anpassa enheten till den miljö där den ska konsumeras.

Exempelvis har en ”vanlig” reklamfilm oftast inte en genomgående varumärkesexponering, utan logotyp och budskap visas först i de två sista sekunderna av videon. I praktiken innebär detta att annonsören missar att visa sitt varumärke (och kanske även sitt viktigaste budskap) under minst 80 procent av den rörliga exponeringstiden. Och givetvis helt och hållet om användaren inte kollar klart på hela videon, vilket inte är alltför ovanligt online. 

LÄS OCKSÅ: Därför bör marknadsförare överväga outstreamvideo

En annan sak som är viktig att tänka på är att alla stora webbläsarna per default slår av ljudet i autostartade videos. Det innebär att alla videos med en budskapsbärande voice-over inte når fram med sitt budskap. Och om din visning varken har ett budskap eller synligt varumärke (läs ovan) kan man ju faktiskt fråga sig vad det egentligen finns för reklamvärde i exponeringen?

”Man måste, liksom i all annonsering, anpassa enheten till den miljö där den ska konsumeras”

Men lugn! Det går givetvis att nå fantastiska resultat med ”vanlig” reklamfilm online. Man måste bara anpassa den så att man som annonsör får ut rätt värden i de olika format som finns online.

Här kommer mina 5 bästa tips på hur du som maknadsförare kan bli bättre vad gäller online video annonsering outstream:

1. Sluta tänka ”reklamfilm”. Börja tänka ”vad kan jag göra med video online?”. Även fast vi vet att människor i dag tillbringar mer tid med video online än i linjär-tv, produceras reklamfilmer fortfarande allt som oftast utifrån ett linjärt tänk. Redan här finns alltså otroligt stora möjligheter att skapa ett större engagemang, hos en publik som i dag är mer framåtlutad.

2. Se till att ta fram videomaterial som funkar i flera olika format (framför allt 16:9, 1:1 och vertikalt). Detta för att få ut en optimal visning i olika format och olika enheter.

3. Visa din logotyp genomgående i videon. Enligt undersökningar ökar det varumärkeserinran med upp till 44 procent.

4. Förstärk dina videofilmer med en tydlig ”call to action” eller ett dynamiskt anpassat erbjudande. Det kommer att ge dig en högre klick-rate.

5. Texta din video, alternativt se till att få ut det viktigaste budskapet i grafik/copy. Om din video spelas i ett autostartat format kommer ljudet i spelaren att vara avstängt.

 

Patrik Andrén

Medgrundare och Creative Director på Playad Media Group

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Playad Media GroupPlayad

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.