Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

OMD: Den bortglömda variabeln inom programmatic

Publicerad: 26 mars 2020, 07:59

”Komplexiteten med programmatiska kampanjer ökar exponentiellt. Vi specialister måste arbeta med köpplattformarna för att maximerar systemens kapacitet”, skriver Matthias Glöckler, Jimmy Strömberg och Vuk Lausevic på OMD.

Med algoritmernas hjälp har programmatiska köp förbättrat annonsörernas konverteringsmål. Oavsett arbetssätt är köpmetoden i plattformarna linjära på ytan och kan liknas vid en ”one size fits all”. Men detta riskerar att generalisera den faktiska komplexiteten av konsumentresan, skriver OMD.


Ämnen i artikeln:

OMD

Algoritmer i flera av dess former nämns ofta i kombination med ”AI”, ett relativt urvattnat begrepp som har skapat en viss frustration inom branschen. Alla älskar att prata om det och tilltron till den artificiella intelligensen har i viss mån missbrukats. Det är trots allt människan som sätter grunden för den artificiella intelligensens inlärning och dess begränsning. 

För en marknadschef kan detta innebära en förståelse för avkastning på flera olika affärsmål som sker parallellt samt möjligheten att även kunna prioritera dem i realtid. Att generera så lågt CPO som möjligt kan i vissa fall sätta sig emot affärsmål som faktisk intäkt. Det är trots allt skillnad på att köpa en tandborste vs ett helt nytt ljudsystem.

För att bekräfta argumentet genomförde vi ett test tillsammans med en utav världens ledande programmatiska plattformar. Syftet var att utvärdera en arbetsprocess där själva budalgoritmen för kampanjen är anpassad för kunden. 

Genom att skapa skräddarsydda budalgoritmer kan vi involvera mer specifika mätvariabler anpassade för kundens unika strategi, för att på så sätt fördjupa anknytningen till kundens faktiska affärsmål snarare än mediaspecifika KPI:er.

Ganska snabbt kunde vi se effekten på kundens affär, så mycket som 20 procent högre ROAS vid användandet av skräddarsydda budalgoritmer. Detta i jämförelse med de budalgoritmer som finns tillgängligt för allmänheten i köpsystemen (DSP) i dag.

Komplexiteten av att genomföra programmatiska kampanjer ökar exponentiellt och vi som specialister måste arbeta tillsammans med köpplattformarna för att säkerställa att vi maximerar systemens kapacitet och skapa en symbios mellan ”människa” och ”maskin”.

Utfallet bekräftar vikten av de mänskliga faktorerna i ett AI-dominerat digitalt landskap, om det används på rätt sätt.

Med andra ord, vi har våra jobb kvar i några år till i alla fall.

 

Matthias Glöckler, Media Director

Jimmy Strömberg, Programmatic Director

Vuk Lausevic, Programmatic Manager

OMD Sweden

Ämnen i artikeln:

OMD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.