Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Livet efter tv-reklamen

Publicerad: 27 Augusti 2019, 11:00

Fredrik Ekelund, Senior Client Director på Wavemaker

I dag prioriteras leveransen av innehåll över innehållet självt. Wavemakers Fredrik Ekelund menar att vi behöver tänka om – och efterlyser ett fördjupat samarbete mellan marknadsföringsdisciplinerna.


Ämnen i artikeln:

Wavemaker

Framväxten av de stora konsumentvarumärkena skedde i symbios med massmedier - och då framför allt tv. När den potentiella konsumenten var i princip alla och affärsmodellen krävde tillväxt var räckvidd ovärderligt. Kombinationen av rörlig bild och ljud gav dessutom möjlighet för marknadsföringen att engagera och inte bara informera. Hur är det då i dag, när vi framför allt pratar plattform?

Det vanliga scenariot är att ett varumärke, när det nått en kritisk massa eller har ambition att snabbt skapa tillväxt, kliver in i tv-mediet. Förutsatt att resurserna finns. I USA tillhör Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google de snabbast växande annonsörerna i tv. Som grupp räknat är de bland de absolut största annonsörerna i mediet. I Sverige har de flesta noterat bettingbolagens framfart i tv-rutan.

I Sverige är rörlig bild, oavsett om det är tablå-tv, strömmade program eller korta klipp, det medieslag svensken spenderar mest tid på (Mediebarometern). Men linjär-tv i Sverige lockar allt färre tittare och konkurrensen om de som finns kvar har hårdnat. Frågan om hur man som varumärke kan använda rörlig bild i digitala medier har därför blivit alltmer central i jakten på att upprätthålla räckvidden. 

Sociala medier har förmågan att göra allt, men det innebär inte att det är bäst vid varje tillfälle. Genomsnittlig view rate på Youtube är cirka tre sekunder. På Facebook är motsvarande siffra två sekunder och på Instagram Stories en sekund. Räcker det för att åstadkomma vad vi vill? Kan vi värdera en kort film lika högt som en lång? En liten skärm lika högt som stor? En film utan ljud, som en med? En passiv tittare lika högt som en aktiv?

I dagsläget prioriteras generellt leveransen av innehåll över det innehåll som levereras. En 30-sekunders film kortas ned så att den fungerar på sex sekunder. Den utvärderas sedan på kortsiktiga variabler som exempelvis ROI, CPM, CPV, CPA. Viktiga för att mäta omedelbar effektivitet, javisst. Men svårare att koppla till långsiktiga varumärkesattribut som vi vet har effekt på prissättningskraft och lönsamhet. Vad vi behöver är att tänka syfte först, sedan plattform. Varför annonserar vi och vad vill vi åstadkomma?

Varumärken i dag tävlar om uppmärksamhet med influencers och ett aldrig sinande nyhetsflöde. De konkurrerar om hyllutrymme i en värld där hyllan är virtuell. De konkurrerar om innovation med förarlösa bilar. De konkurrerar om syfte när det offentliga medvetandet, från plast till politik, aldrig varit högre. Samtidigt är ingen tid som nuet. Låt oss tillsammans fördjupa samarbetet mellan disciplinerna inom marknadsföring. Det ger bättre resultat och vi kan undvika att optimera oss osynliga.

 

Fredrik Ekelund

Senior Client Director, Wavemaker

Ämnen i artikeln:

Wavemaker

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.