Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Linda Palmgren: ”Mediebyråns oberoende roll viktigare än någonsin”

Publicerad: 23 april 2019, 08:42

Starcoms vd Linda Palmgren delar med sig av sina bästa tips för att lyckas med influencer marketing.

Foto: Janne Næss

Influencer marketing har exploderat. Men vilka siffror är egentligen riktiga och hur relevanta är följarantalet? Linda Palmgren, managing director på Starcom, delar med sig av sina bästa tips för att lyckas.


Ämnen i artikeln:

StarcomLinda Palmgren

Det går inte en dag utan att vi ser rubriker om influencer marketing – ett ämne som under de senaste åren har exploderat. 

Intresset är välgrundat då effekten av att låta människor tala om, interagera eller rekommendera varumärken och produkter genom sociala medier har visat sig stark.

Osäkerheten är dock stor. Vem kan  hantera Influencer marketing bäst och leverera resultat på området? 

Frågan är mer relevant än någonsin given mängden av aktörer som lovar dyrt och heligt att de genom sina exklusiva plattformar eller nära relationer med influencern tror sig ha svaret. 

För att skapa ytterligare förvirring kommer nya buzzwords och kategoriseringar av hur många följare influencern har som macro, micro och nano. Men hur relevant är följarantalet och vilka siffror är egentligen riktiga? 

I avsaknad av verifierade valutor och i vissa fall kompetens på mediebyråerna vinner agenturer och nätverk mark.

Vår roll som mediebyrå är att sätta influencer Marketing i rätt helhet och skapa synergier med övriga kanaler, något som agenturer och nätverk av naturliga skäl brister i. 

Vill du att ditt företag ska bli mer framgångsrikt inom people driven marketing?

Här följer fem förtydliganden för att ge rätt förutsättningar för att nå framgång – och ett bonustips som är det allra viktigaste.

Mediehus vs ambassadör

Varje influencer har sitt eget mediehus. Precis som vilket Schibsted, Nent eller Bonniers som helst. De har oavsett följarantal lyckats bygga sig en skara följare som är intresserade av det innehåll som de delar med sig av. Beroende av ditt budskap och varumärke kan det vara lika enkelt att jobba med influencers på samma sätt som man jobbar med övriga media genom exempelvis nettoräckvidd och frekvens. Daniel Wellington eller Ideal of Sweden är bra exempel på mediehusperspektivet. Produkt, pris, en mängd olika profiler, tydlig produkt i bild och allt som oftast en rabattkod.

Både i Sverige och globalt är det en trend att varumärken knyter till sig väl valda profiler och skriver långsiktiga avtal. Ambassadörs-trenden handlar om att skapa relationer, om rätt kontext och innehåll. Detta är väldigt långt bort från micro, macro och hur många följare en person har på sina sociala medier. Det handlar om att bygga och stärka varumärken, om storytelling och storydoing. 

Dessa affärer blir personligare mellan en entreprenör och ett varumärke. Teknik kan vara en möjliggörare men glöm inte att bäst effekt får du när du skapar team work med era influencers.

Omnichannel-perspektivet

Influencer marketing är inte en egen strategi. Det är en del av en helhet och ska integreras i hela omnichannel-strategin. Influencers, nätverk eller agenturer äger inte de största plattformarna där influencers sprider sitt innehåll. De ägs av Google och Facebook. Plattformarna är grunden till att få ut budskapet som influencers skapar på dessa eller i egna kanaler som bloggar och Poddar. De flesta varumärken använder redan Google och Facebook till att sprida  budskap.

En budgetfråga

Influencer Marketing kan både resultat- och ansvarsmässigt skära genom flera avdelningar inom marknadsorganisationen. Det blir då en utmaning vilken budget som influencer marketing skall ligga i. Är det traditionell PR, ett räckviddsköp eller innehåll vi köper? Det faktum att influencer marketing tickar i flera boxar blir en utmaning. Beroende på vilken avdelning som tar initiativet kommer givetvis resultatet bli annorlunda. Något alla företag borde ta sig en funderare kring är hur de anpassar organisationen på bästa sätt för att kunna hantera helheten och därigenom få övergripande kontroll och bättre effekt.

Skapa kontextuellt innehåll för varje specifik målgrupp

Genom att använda influencers tar du en genväg till redan befintliga relationer. Att vi människor delar med oss till varandra är inget nytt. Word-of-mouth är den äldsta formen av marknadsföring. Men hur vi kommunicerar och tekniken för hur vi etablerar och bibehåller relationer har alltid varit en spetskompetens. Det är klart att det är bättre att någon annan säger att du är bra på det du gör än att du gör det själv. Eftersom ett varumärke inte längre är vad du berätta för dina kunder. Det är vad de berättar för varandra.

Istället för att utgå från kortsiktig konvertering och stirra dig blind på följarantal och profil, se till att den profil du väljer har en relevant målgrupp på en relevant plats. Fokusera på det som är viktigt. Når du rätt målgrupp som du vill etablera en relation till, är det rätt kontext, storytelling och bra innehåll. Tänk spetsat innehåll för varje specifik målgrupp. Tiden när det räckte med några få enheter av reklam och innehåll är förbi. När det väl är på plats, tänk stort. Se till att innehållet får vingar genom egna kanaler eller performance marketing. Räckvidd kan du alltid köpa. Se till att detta är en del av en total strategi och att du har rätt förutsättningar för att lyckas.

Vilken partner ska man välja?

Agenturer och nätverk har i många fall teknik som underlättar uppföljning samt en bra förståelse för vad som fungerar för Influencer-aktiviteten isolerad. Min erfarenhet är dock att mycket går till spillo för att influencer marketing hanteras just separat och inte inkluderat i strategin som helhet. Spillet resulterar i både i minskad effekt av investeringen men också i icke relevant innehåll och spretig kommunikation. Jag menar att mediebyråerna som oberoende part behövs för att hålla ihop helheten, från grundlig insiktsanalys, kravställa med rätt KPI:er, skapa synergier, mäta och följa upp – detta är viktigare än någonsin.

Bonustips – rita upp din övergripande plan

Nyckeln till framgång i all marknadsföring är att ha en strategi, helt enkelt en tydlig plan. För att inte influencer Marketing skall bli ett tomtebloss måste den passa in i denna övergripande plan. Om du kan rita upp var du möter dina viktigaste målgrupper där det är relevant för både dig och dem hjälper det dig att skapa en tydlig målbild kring var influencer marketing passar in. Vilka behov och önskemål har dina konsumenter och hur kan ditt varumärke vara en del av lösningen? Planen bör också beskriva ansvarsområden och processer samt rätt verktyg för att hantera mätning och analys. Det är svårt att bedriva ett framgångsrikt och långsiktigt arbete inom kommunikation och marknadsföring utan att ha en tydlig övergripande plan.

Ämnen i artikeln:

StarcomLinda Palmgren

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News