Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Integral Ad Science: Digital reklam behöver verifiering

Genom att använda den teknik som finns ökar vi chanserna att annonser ses och ger effekt, skriver Björn Lindholm, nordisk vd på Integral Ad Science.

Publicerad: 18 mars 2020, 11:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Björn Lindholm, nordisk vd på Integral Ad Science (IAS),


Ämnen i artikeln:

Ad fraudBrand safetyViewability

Digital annonsering har blivit allt mer komplex med åren. Förr fanns det inte så många webbsidor, antalet format var färre och vi hade bara desktop att tänka på.

Spola fram till 2020. Dagens digitala landskap är både trångt och stökigt. Innehåll skapas och delas i frenetisk hastighet och annonser som ska ta sig genom bruset, nå verkliga personer och – framför allt – påverka, måste göra det i en säker miljö och visas i ett passande sammanhang.

Verifiering av digital annonsering, det vill säga att mäta kvaliteten av digital marknadsföring, kan vara ett sätt att komma tillrätta med utmaningarna. Med verifiering får annonsörer, byråer och publicister mätverktyg så att de kan utvärdera hur framgångsrika deras digitala kampanjer är inom tre viktiga områden.

Brand safety – hitta säkra och lämpliga placeringar

När annonser visas i anslutning till innehåll som är olämpligt låter inte rubrikerna vänta på sig. Forskning visar också att var en annons placeras har stora konsekvenser för hur konsumenter tänker och agerar.

Vår nya studie IAS Ripple Effect visar att hela 86 procent av svenska konsumenter tycker att det är irriterande när annonser från ett varumärke visas bredvid dåligt innehåll. 73 procent säger dessutom att de tänker sluta använda produkter från det varumärket. Konsumenter uppfattar det ofta som att annonsörer medvetet väljer att placera sina annonser bredvid olämpligt innehåll, vilket gör att problemen för varumärket kan eskalera väldigt snabbt.

Viewability – säkra att dina annonser verkligen kan ses

För att annonser ska kunna påverka måste de kunna ses och IAS Media Quality Report visar att mer än en tredjedel av alla digitala annonser i Sverige aldrig ens ges chansen att ses av en verklig person.

Samtidigt är det viktigt att inte se på viewability som ”antingen eller”. De annonsörer som är mest framgångsrika tittar i stället på exponeringstid för att förstå hur de ska maximera potentialen att verkligen synas för sin målgrupp. Binära standarder ger helt enkelt inte tillräckligt med information för att avgöra om något är bra eller dåligt.

Ad fraud – människor, inte ”bottar”

För att öka chanserna för en lyckad kampanj måste marknadsbudgeten spenderas på riktiga människor, inte ”bottar”.

2025 beräknas den globala digitala reklammarknaden vara värd 500 miljarder dollar. Samtidigt beräknar World Federation of Advertisers (WFA) att över 50 miljarder dollar årligen försvinner på annonsbedrägerier, så det är stora summor vi talar om.

Problemet är att ad fraud ger extremt stor utdelning för bedragare i förhållande till den tid och risk de investerar. För annonsörer är resultatet inte bara att man betalar för annonser som inte når mottagaren och missar chansen att skapa engagemang. Köpare riskerar dessutom att dra felaktiga slutsatser baserat på missvisande data från bottarna, vilket leder till att de optimerar för att nå bottar i stället för individer. För publicister leder ad fraud till både missade intäkter och potentiellt dåligt rykte.

Det digitala ekosystemet är helt klart komplext och vi kan aldrig garantera att annonser ses och ger effekt. Men genom att använda den teknik som finns kan vi drastiskt öka chanserna och samtidigt skydda varumärken och bekämpa bedrägerier. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.