Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ger en felaktig bild av Ekots rapportering”

Publicerad: 26 september 2019, 05:40

Lisa Helgesson, chef för Ekots grävgrupp, och Tove Svenonius, inrikeschef Ekot, ger svar på tal.

Foto: Mattias Ahlm/Daniel Diaz/Sveriges Radio

REPLIK. Sveriges Radio svarar på Carsten Carlssons kritik om att public service syn på näringslivet leder fel.


Ämnen i artikeln:

SR

Det är alltid intressant att ta del av åsikter om Ekots rapportering, men i det här fallet tycker vi att Carsten Carlsson ger en felaktig bild av Ekots rapportering kring företag och näringsliv. 

Ekots granskande serie Prylarnas pris belyser i sju avsnitt den viktiga frågan om hur våra vanligaste prylar påverkar klimat och miljö. I det avsnitt Carsten Carlsson skriver om lyfter vi bland annat fram svenska Electrolux, som är en av världens största tillverkare av hushållsapparater. Reportaget bygger på en granskning med ett stort antal källor. Bolaget medverkar i rapporteringen och bekräftar själva de kvalitetsproblem de haft med exempelvis de produkter vi granskat. Detta har vi bedömt som självklart relevant. 

Det är en viktig uppgift för Ekot att både rapportera om och granska näringsliv och företag, och vi gör det dagligen, inte minst i Ekonomiekot varje morgon och kväll under vardagar samt i Ekonomiekot Extra på helgerna. 

Vår roll är varken att vara företagsvänlig eller företagskritisk, utan att ta fram och rapportera om nyheter som är relevanta för Ekots publik. Den här veckan har vi till exempel precis som alla andra nyhetsredaktioner rapporterat en hel del om researrangören Thomas Cooks konkurs, men vi har också haft nyheter om att AstraZeneca tillsvidareanställer 250 medarbetare, om stark tillväxt i förpackningsindustrin och att antalet nya lager- och logistikbyggen fortsätter att ligga på rekordnivåer. Allt detta är exempel på nyheter om företagande och näringsliv som vi på Ekot anser är intressanta och relevanta, vilket är grundprinciperna för vår nyhetsvärdering. 

Lisa Helgesson, chef för Ekots grävgrupp
Tove Svenonius, inrikeschef Ekot

Ämnen i artikeln:

SR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.