Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Finns ingen enskild lösning på identitetsproblemen på nätet”

En önskan om att få bättre effektivitet i sitt omni channel-arbete driver på konsolideringstrenden inom lösningar för onlinevideo. Men samtidigt har videokonsumenterna enorma valmöjligheter, vilket skapar utmaningar för annonsörerna, skriver Pubmatics Jonas Olsen.

Publicerad: 18 december 2019, 13:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jonas Olsen är globalt ansvarig för video på Pubmatic.


Ämnen i artikeln:

Pubmatic

2019 var ett starkt år för video. Enligt Emarketer ökade antalet videotittare globalt med 7,2 procent jämfört med året innan, till totalt 2,63 miljarder. Zenith rapporterar samtidigt att 37,5 miljarder dollar investerades i digital videoannonsering, så några tecken på inbromsning syns inte alls.

Men trots att video som format fortsätter öka starkt, kan vi förvänta oss stora förändringar när det gäller sätten vi konsumerar video på. Tillväxt, i form av fler tittare, engagemang och annonsinvesteringar, inom digital video på desktop och mobila appar kommer att plana ut de närmaste åren. Istället kommer format som OTT och CTV att ta större plats.

Video distribueras digitalt, linjärt, som VOD eller i streamingappar, till en rad olika skärmar, enheter, plattformar. Konsumenter har alltså enorma valmöjligheter när det gäller vad, hur, var och när de tittar på video. Utmaningen för publicister är därför att hitta sätt att behålla den videopublik de redan lockat till sig, medan annonsörer redan nu bör börja fundera på hur de bäst ska kunna nå sina målgrupper i en så fragmenterad värld.

Men med utmaningar kommer också möjligheter. För publicister är video header bidding verkligen en vinstlott. När header bidding introducerades för display ledde det till stora intäktsökningar och bättre processer för publicister, och vi kan förvänta oss samma utveckling inom video. Men viktigt att komma ihåg är också att programmatisk video har sina egna unika utmaningar som inte fanns med display, exempelvis video player-fel och latency.

Header bidding inom digital video – särskilt inom CTV – är fortfarande väldigt nytt. Server-to-server header bidding löser några av de specifika videorelaterade problemen som latency, eller hur man bäst automatiserar och får kontroll. Header bidding kommer därför att spela en viktig roll för att definiera hur publicister utvecklar sina strategier för att öka videointäkterna över olika plattformar. Det kommer att krävas teknologipartners med sammanhängande lösningar som hjälper publicister bygga intäktsströmmar från allt videoinnehåll oavsett om det kommer från desktop, mobil webb, mobilappar, från OTT eller CTV.

Video på flera plattformar erbjuder också annonsörer nya möjligheter. De får ökad tillgång till premium-målgrupper i en varumärkessäker, publiciststyrd så kallad omni channel-miljö, det vill säga en miljö som omfattar flera plattformar och olika enheter.

Men viktiga utmaningar kvarstår:

Identitet över flera plattformar, med eller utan cookies

Att skapa identifierbara målgrupper i en omni channel-miljö, kan inte lösas med bara en åtgärd. Det finns idag ingen enskild lösning för att lösa identitetsproblemen på internet. Det är viktigt att branschen har en balanserad inställning, där vi använder både sannolikhetsbaserade och deterministiska metoder, om vi ska lösa identitetsproblematiken.

Standardisering av mätmetoder på olika plattformar

Vad gäller mätmetoder inom video har vi länge brottats med samma frågeställningar: Hur definierar vi viewability? Hur mäter vi fördelning över olika plattformar? Vi måste som bransch komma överens om vad det är vi ska mäta och hur, över alla plattformar, så vi kan jämföra resultaten från video med linjärt, VOD och streaming video i appar. Det är därför positivt att Nielsen, Comscore och nyligen även MRC, har kommit med förslag på mätlösningar.

En önskan om att få bättre effektivitet i sitt omni channel-arbete driver nu på konsolideringstrenden. Köpare vill ha mer och bättre data. De vill ha transparens och prismodeller som gör att de kan optimera sina videoinvesteringar bättre, genom hela leverantörsledet. Det leder till att intresset för helhetsplattformar ökar, eftersom de stödjer ett holistiskt målgruppstänkande, ger bättre kontroll över räckvidd och volym och är mer fördelaktigt investeringsmässigt.

Jonas Olsen
Global videochef Pubmatic

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Pubmatic

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News