Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bra att SVT kliver in i debatten”

Publicerad: 24 maj 2019, 08:19

Foto: Janne Næss

REPLIK. Min bedömning om att EU-valet hamnat i strykklass jämfört med både musikunderhållningen och hockeyn kvarstår, skriver Jan Scherman som svar till SVT.


Ämnen i artikeln:

SVTJan Scherman

Jag uppskattar att Helena Olsson, beställare nyheter, samhälle, dokumentär på SVT, besvarar min kritik mot att SVT inte direktsände den viktiga EU-debatten mellan toppkandidaterna till jobbet som ny EU-kommisionär. 130 tv-kanaler runt om i Europa valde att göra det. Och Helena Olsson ger mig rätt i den kritiken, men håller inte med om att SVT:s valbevakning inför EU-valet varit klen. 

Förvisso hade jag rätt i att antalet sändningstimmar för EU-valet överträffades av timmarna för Mellon och Eurovision. 

Men Helena Olsson menar att EU-valet fått stort genomslag digitalt. Och det är där SVT valt att satsa extra mycket, då det visat sig att nyhetsutbudet utanför klassisk tv-utsändning når en växande publik. Tummen upp för detta. 

Men till bilden hör ju att Mellon och Eurovision också fått kraftfull digital hjälp i SVT:s utbud. Och att denna musiktävling uppmärksammats, precis som EU-valet, i nyhetssändningar och morgonprogram. Detta gäller ju även Ishockey-VM som överlägset toppar sändningsstatistiken, därtill med nyhetsdominans i sportnyheter, morgonprogram, försnack, eftersnack och kraftfullt genomslag digitalt.

Därför kvarstår min bedömning om att EU-valet hamnat i strykklass jämfört med både musikunderhållningen och hockeyn.

Men som sagt och detta utan reservation – bra att SVT kliver in i debatten. Riktigt bra att Helena Olsson så öppet deklarerar att SVT måste tåla kritik – även om man därmed inte behöver hålla med om allt.

Den attityden skulle behöva slå igenom på bredare front inom public service. Inte minst då det nu blir allt tydligare att det politiska klimatet hårdnar. Särskilt från SD och M, med risk för att också KD rycks med i de onyanserade attackerna på public service.

Jag hör allt oftare när jag talar med kritiker till public service, både inom politik och media, att de uppfattar SVT och SR som ett alltför slutet system där ansvariga intar attityden att allt vi gjort och gör är rätt och riktigt. Kritik slås tillbaka med en kaskad av siffror och dokument som bevisar felfriheten. Inställningen, som synes vara att de utanför systemet är onda och vill public service ont, har i någon mån bidragit till att det nu finns krafter inom den politiska makten som avlägsnat sig från frågan om hur public service ska utvecklas i en tid då mediebranschen förändras snabbt. Istället har det uppstått en inte oansenlig gruppering som  på allvar diskuterar om public service överhuvudtaget ska finnas kvar.

Fler borde agera som Helena Olsson.

 

Jan Scherman

Diversearbetare inom media

Ämnen i artikeln:

SVTJan Scherman

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News