Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Björn Rosengren: ”TV4:s framtid är låst”

Om inte regeringen sätter stopp för Telias planer kommer TV4:s programinnehåll i framtiden enbart att vara tillgängligt för dem som ”kommer åt det”. Men det vill TV4:s kommunikationsavdelning inte prata om, skriver Björn Rosengren efter att hans debattartikel fått kritik.

Publicerad: 7 april 2020, 11:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

TV4:s kommunikationschef Charlie Forsberg och vd:n Casten Almqvist har antingen olika insyn i Telias planer eller också vill de hålla de redaktionella medarbetarna ovetandes, skriver Björn Rosengren.

Foto: Alva Ohlsson


Ämnen i artikeln:

TV4

LÄS OCKSÅ: TV4 och SVT slår ifrån sig Björn Rosengrens kritik

Här skriver jag en artikel på DN Debatt som värnar TV4:s position som mångfaldsgarant i det svenska etermedielandskapet. Döm om min förvåning när då TV4 av alla, via sin kommunikationschef Charlie Forsberg, går i taket och kraftfullt vill dementera mina i all välmening riktade varningssignaler om Telias planer att låsa in TV4 bakom en betalvägg.

När det gäller distributionen av TV4 med ny teknik över internet vill Telia vara ensam leverantör, tillsammans med en annan operatör som Telia själv – efter påbud från EU, väljer ut. Konkurrens och valfrihet förpassas då till historien. 

Detta har Casten Almqvist, vd för TV4 Media, förstått och bejakat. I Sveriges Radios program Medierna i P1 28/12 2019 får Casten Almqvist frågan varför kunder ska välja Telia: ”Du får ett programinnehåll på ett helt annat sätt, som du annars inte skulle ha kommit åt”. Att Casten Almqvist talade om TV4 är, givet att det var ämnet för intervjun, uppenbart för alla.

”Konkurrens och valfrihet förpassas till historien”

Att Telia, liksom alla andra, räknar med att den nya tekniken helt tar över framgår av ett uttalande av tillförordnad koncernchef Christian Luiga i samband med fjärde kvartalspresentationen i fjol: ”Traditionell TV kommer att ersättas med ny teknik. Det är fakta”. 

Denna nya teknik ger Telia tillgång till ett programinnehåll som du om du inte är kund hos just dem ”inte kommer åt”.

Där har TV4 sin framtid, om inte regeringen – huvudägare i Telia – sätter stopp för planerna.

Om detta vill TV4:s kommunikationschef Charlie Forsberg uppenbarligen inte kommunicera. Endera vet han inte vad Casten Almqvist vet, eller också vill han hålla de redaktionella medarbetarna, som säkerligen har synpunkter på en sådan stympning, ovetande. Det är i sådana fall en dålig strategi.

Björn Rosengren
Näringsminister 1998–2002, ordförande i Sveriges Radiokoncernen 1989–1992 och tidigare rådgivare till Stenbecksfären.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.