Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Bannerflow: ”Annonsörer, ta tillbaka kontrollen”

Publicerad: 5 mars 2019, 07:19

Bannerflows vd Nicholas Högberg

Foto: Janne Næss

Digitala kampanjer är en färskvara, liksom människors respons på dem. Dagens annonsörer kan själva mäta och analysera resultaten av digital annonsering i stället för att invänta data och resultat från mediebyråerna. Det skriver Bannerflows vd Nicholas Högberg.


Ämnen i artikeln:

Kampanjdigitalt

Effektiv reklam och marknadsföring är datadriven och dagens annonsörer har betydligt bättre tillgång till data om sina kunder – data som med rätt analys leder till kunskap som borde slå igenom snabbare i marknadsföringen. Över nio av tio annonsörer har också flyttat hela eller delar av sin digitala marknadsföring inhouse under de senaste åren. 96 procent menar att skälet är tillgången till adtech, medan 87 procent uttrycker oro över bristande transparens hos mediebyråerna. 

Detta framgår av en ny undersökning bland 200 beslutsfattare inom marknadsföring över hela Europa, som har blåst nytt liv i den slumrande debatten om mediebyråernas förmåga och vilja att redovisa kostnader och resultat. Min åsikt är att mediebyråerna har en viktig roll att spela även i framtiden – förutsatt att de har viljan att förändra sig och förhålla sig till att dagens annonsörer vill omsätta sitt kunskapsövertag i ökad kontroll över sina digitala kampanjer. 

Med nya verktyg för produktion och optimering i realtid av digitala kampanjer kan annonsörernas inhouse-team själva kontinuerligt mäta resultat och optimera digitala kampanjer – utan tidsödande och fördyrande mellanhänder. Sänkta kostnader anges i undersökningen som en annan anledning till varför man väljer att bygga upp ett eget inhouseteam, trots att det tar både tid och kraft att bygga upp rätt kompetens. 

”Kunskap är makt”

Digitala kampanjer är nämligen en färskvara, liksom mottagarnas respons på den. Därför behöver man som annonsör ha möjlighet att fortlöpande och snabbt kunna förändra, anpassa och optimera sin kampanj utefter hur den tas emot. Utan att först sitta i möte efter möte på stan, för att stöta och blöta förändringar i kampanjens innehåll.

Om poängen med digital annonsering är snabbheten, varför vänta dagar eller veckor på att en extern byrå ska ta fram en kampanj som en annan byrå placerar i media? När det går att göra allt själv, blixtsnabbt och helt transparent i fråga om kostnader. Utan några som helst kunskaper i kodning kan vem som helst skapa attraktiva kampanjer med olika medietyper som automatiskt anpassas till olika enheter och kanaler. Och där uppdateringar och optimeringar av innehållet tar 30 minuter och inte 30 timmar.

Kunskap är makt. I en tid när allt mer kommunikation, marknadsföring och försäljning sker i digitala kanaler uppstår ny kunskap om kundens preferenser hela tiden, i princip varje gång någon klickar på en kommersiell sajt. Det är därför big data är big. Både i termer av mätpunkter och möjligheterna att göra något av den. 

De företag som använder data och AI för att dra slutsatser om kundernas preferenser, och vilka budskap som går hem – eller inte gör det – sitter idag på en unik kunskap. Som borde slå igenom i deras digitala marknadsföring. Snabbare, utan mellanhänder. 

För reklamköparna och deras inhouse-avdelningar innebär automatiseringen en möjlighet och ett väsentligt utökat kreativt spelrum. Mindre tid går åt till att skriva briefer och attestera fakturor – och mer tid till att själv utforma, lansera och optimera sina egna kampanjer, baserade på egna koncept eller andras bästa idéer. Roligare på jobbet, med andra ord. Och en möjlighet att direkt omsätta sina kunskaper om kunden i praktiken. Testa, göra, lära sig nytt, göra om…

För att vara en så omvittnat trendkänslig bransch har reklamvärlden hittills reagerat konservativt inför de faktiska konsekvenserna av digitalisering, automatisering och AI. Kanske beror detta på att många är oroliga för att deras kompetens inte längre kommer att efterfrågas utan att de kan ersättas av en robot. Det liknar den högst mänskliga, men sällan befogade, oro som vi ser i andra branscher, för att robotarna ska ta över. Vad det handlar om är snarare att arbetsinnehåll och yrkesroller förändras och ger mer spelrum för kreativitet och det mänskliga. Inte att vi blir arbetslösa.

Så låt oss göra det bästa av digitaliseringen genom att hjälpas åt och dela med oss av vår kompetens istället för att låsa in den. När så många stora annonsörer i ord och handling visar att de har för avsikt att utveckla en egen förmåga att bygga och driva digitala kampanjer, varför inte fråga vad de behöver bäst för att lyckas med detta. Erbjud partnerskap inom strategiskt tänkande och kreativ höjd och låt oss tillsammans ta reklam och marknadsföring in i en ny tid – utan revirmarkeringar och förlegade affärsmodeller, och med full transparens.

Nicholas Högberg, vd på Bannerflow

 

 

Ämnen i artikeln:

Kampanjdigitalt

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News