Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Leif Holmkvist: Är yttrandefriheten på reträtt?

Har vi inte lärt oss någonting om yttrandefrihet sedan 1972? Det undrar Leif Holmkvist apropå protesterna kring Richard Jomshofs (SD) inbjudan till Journalisthögskolan i Göteborg.

Publicerad: 5 december 2019, 14:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Leif Holmkvist påminns om en händelse under hans tid på Journalisthögskolan i Göteborg under 1970-talet med anledning av den diskussion som nu blossat upp kring Richard Jomshofs (SD) inbjudan.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Är yttrandefriheten på reträtt? Har vi inget lärt på 50 år?

Jag undrar efter att ha läst att Journalisthögskolan i Göteborg bjudit in partistrategerna att föreläsa och mötts av protester för att de även räknat Sverigedemokraterna som riksdagsparti.

För 47 år sedan bjöd Journalisthögskolan i Göteborg in en företrädare för U S Information Service (senare U S Information Agency, nedlagt 1999), den amerikanska regeringens pr-organ, ungefär som Svenska Institutet. Han skulle informera om USA:s politik, starkt ifrågasatt under brinnande Vietnamkrig och med Richard Nixon just omvald.

Elevkåren protesterade högljutt och skolan föreslog en kompromiss: Han får komma på kvällstid och deltagandet är frivilligt.

Sällan har en föreläsning blivit så välbesökt, till och med pressen var där.

Den svarte USIS-mannen Melvin Goode, prydlig i kostym och slips, banade sig väg genom havet av palestinasjalar och arméjackor, men hann aldrig öppna munnen.

Elevkårens företrädare Göran Skytte ställde sig i vägen och höll ett långt brandtal, med ord som ”renegater” och ”onkel Tom”, varefter han pekade mot dörren och bad amerikanen försvinna.

Mr. Goode lyssnade artigt och aningen förvånat och gick under massans applåder.

Avhysningen blev en riksnyhet och ett helt Kvällsöppetprogram.

Ihop med två kompisar skrev jag en debattartikel i GP om att det är dumt att bjuda in folk om man genast ska kasta ut dem. Bättre att lyssna först och tänka sen.

För det blev jag länge häcklad som högerspöke och beskylld för att ”fjäska för Hjörne för att få jobb på GP”. Det fick jag lyckligtvis inte.

När akademiker och journalistelever nu protesterar för att Richard Jomshof ska berätta om Sverigedemokraternas strategier undrar jag åt vilket håll yttrandefriheten är på väg?

Om några framgent bör kunna så mycket som möjligt om SD är det väl journalisterna som ska granska dem?

Leif Holmkvist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Leif Holmkvist

reporter

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News