Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Annonsörer – sluta skjut från höften

Publicerad: 6 september 2019, 05:51

Emelie Löfdahl, ansvarig för Tobiis Adtech-initiativ.

Medieköpare kastar varje år åtskilliga miljarder kronor i sjön på grund av digitala annonser utan tillräckligt hög uppmärksamhet. Annonsörer måste våga ifrågasätta branschens räckviddssiffror och själva börja mäta, något som är fullt möjligt med dagens teknik, skriver Emelie Löfdahl, ansvarig för Tobiis Adtech-initiativ.


Ämnen i artikeln:

Tobii

Nyligen publicerades en undersökning från amerikanska konsultbolaget AlixPartners som visade att 60 procent av de investeringar som FMCG-företag gör i digitala annonser inte får någon effekt. Investeringarna, som uppgår till nästan 50 miljarder dollar per år, ger helt enkelt ingen ROI eller så saknar annonsörerna verktyg att mäta ROI.

Undersökningsresultaten från AlixPartners baseras på uppskattningar från 1 100 marknadschefer. Siffror från Tobiis fixationsverktyg, som med hjälp av eyetracking mäter vilka annonser som faktiskt ses, visar att andelen bortkastade annonsinvesteringar är ännu högre: närmare 82 procent av levererade annonser ses aldrig. 

Om vi tittar på vad några av världens största bolag i dag säljer så är det uppmärksamhet. Det gäller för såväl Facebook, Google, Twitter och Snapchat, men även för lokala medieaktörer. Konsumenters attention har blivit något av det värdefullaste som finns för företag. Det är anledningen till att medieköpare varje år lägger astronomiska belopp på att få synas på dessa sajter. Ändå mäter vi inte i dag om annonserna verkligen har fått den uppmärksamhet som betalas för, det vill säga om annonsen har setts. 

Hur kan detta slöseri få fortsätta? Varför har vi inte hängt med i den tekniska utvecklingen när det kommer till hur vi mäter och arbetar med annonser? Situationen är knappast hållbar för någon – varken annonsörer, publicister eller i slutändan konsumenter som i allt högre utsträckning väjer bort från annonser som upplevs irrelevanta. För att vända på skutan måste vi – hela branschen – tillsammans börja mäta och experimentera för att lära oss hur vi fångar denna värdefulla uppmärksamhet som det spenderas så mycket pengar på. 

Mätdata från detta arbete är värdefull inte bara när det gäller insikter kring vilka siter och placeringar som ger högst uppmärksamhet. Samma data kan även ge insikter kring annonser bör utformas för att nå igenom bruset. Mätdata kan alltså resultera i en högre genomgående kvalitet och kreativ höjd hos annonser, vilket också bidrar till ökad uppmärksamhet.

Med dagens teknik, kombinerat med ett agilt arbetssätt, är det enklare än någonsin för medieköpare att löpande mäta och i realtid justera digitala kampanjer för att optimera utfallet. Nu krävs en öppen diskussion om det rådande mätkaoset och vad branschen kan göra för att komma vidare i frågan. 

Emelie Löfdahl

Ansvarig för Tobiis Adtech-initiativ

Ämnen i artikeln:

Tobii

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.